Tegen subsidie dieronvriendelijke paardenraces

De Partij voor de Dieren Gelderland heeft gisteren tijdens de vergadering van Provinciale Staten kritiek geuit op de 40.000 euro subsidie van de provincie voor het Nederlands Kampioenschap endurance, een wedstrijd te paard over 160 km op de Veluwe.

De partij is bezorgd over het welzijn van de paarden. Tijdens internationale endurancewedstrijden onder regels van de FEI (de internationale paardensportorganisatie), zoals die ook bij de wedstrijd in Ermelo van toepassing waren, zijn de laatste jaren 83 paarden om het leven gekomen, door uitputting of gebroken benen. Veel deelnemers lijken het motto "to finish is to win" vergeten te zijn en dat gaat ten koste van de paarden.

Bij de door de provincie gesubsidieerde wedstrijd op de Veluwe werden 7 van de 19 deelnemers uit de wedstrijd genomen na controles door dierenartsen. Er was zelfs een deelnemer uit Marokko die van de laatste 30 wedstrijden er 22 niet heeft uitgereden omdat het paard tijdens controles niet verder mocht.

Luuk van der Veer : "We hebben de gedeputeerde gevraagd om onze zorgen over het welzijn van de paarden aan de KNHS en zo ook aan de FEI over te brengen. Daarnaast wil onze partij dat er nadere voorwaarden worden gesteld aan de sportsubsidieregeling."