Duurzame keuzes voor klimaat en milieu
De Partij voor de Dieren is aanjager van een ambitieus klimaat en milieubeleid. De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht. We willen toe naar een sociale economie, binnen planetaire grenzen. Zuinig omgaan met onze planeet is letterlijk van levensbelang: ze voorziet ons van schone lucht, water, een gezonde bodem en de grondstoffen die we nodig hebben voor het voortbestaan van mens en dier.
Om klimaatverandering en milieuvervuiling het hoofd te bieden moet een andere weg ingeslagen worden. Economische groei kan niet langer het uitgangspunt zijn. Overschakelen naar milieuvriendelijk produceren en consumeren is noodzakelijk voor een gezonde, duurzame toekomst. Om toekomstige generaties genoeg voedsel, schone lucht en zuiver water te kunnen bieden, zal ook Gelderland haar voetafdruk moeten verkleinen. We kunnen het ons niet veroorloven om de noodzakelijke oplossingen vooruit te blijven schuiven.
-
Een klimaatneutrale provincie
De aarde mag niet verder opwarmen dan 1,5 graad, anders wordt zij onleefbaar. Met een provinciaal klimaatbeleid wordt de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen teruggedrongen. De provincie neemt een voortrekkersrol door milieuvervuiling aan te pakken en spaarzaam om te gaan met grondstoffen. De draagkracht van de aarde staat bij iedere keuze voorop.
De transitie naar een klimaatneutrale provincie gaat niet ver genoeg en niet snel genoeg. De huidige inspanningen gaan teveel over energie-opwekking en te weinig over energiebesparing en aanpak van broeikasgas-emissies uit de landbouw. Besparing op energieverbruik is de eerste, beste en goedkoopste stap naar een duurzaam en houdbaar energiebeleid. Hoe minder energie we nodig hebben, hoe minder er hoeft te worden opgewekt. Dan is er minder ruimte nodig voor windturbines en zonnevelden. Door de energie die we dan nog nodig hebben lokaal en kleinschalig op te wekken, worden groene banen gecreëerd.
-
Een krachtig milieubeleid
De Partij voor de Dieren wil dat Gelderland een milieubeleid voert waarbij de bescherming van bodem, lucht en water zwaarder weegt dan de economische belangen. Zo moet de luchtkwaliteit aan de (strengere) normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoen. De provincie moet flink aan de slag om de hoeveelheid stikstof, fijnstof en roet in de lucht te verminderen. Voor de provincie ligt er ook een belangrijke taak als het gaat om het stimuleren van milieuvriendelijke productie en consumptie, onder andere door milieuregels op te stellen die duurzame bedrijvigheid kansen geven.
De Partij voor de Dieren ijvert voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Oudejaarsavond kan gevierd worden met professionele vuurwerkshows. De provincie moet evenwel zorgvuldig om blijven gaan met het verstrekken van vergunningen voor vuurwerkevenementen.
Handhaving van milieuregels moet strikt plaatsvinden. Dat geldt voor natuurbescherming, stank- en geluidoverlast, fijnstof, bescherming van grondwater, bodem, enzovoort. De omgevingsdiensten moeten daarom over meer capaciteit beschikken voor handhaving en toezicht door bijvoorbeeld meer onaangekondigde controles.
- Er komt geen ondergrondse CO2-opslag. Ook wordt er in de bodem geen afval of kernafval opgeslagen.
- De provincie geeft alleen nog maar tijdelijke milieuvergunningen af. Een vergunning wordt vervolgens alleen verlengd als het bedrijf kan aantonen dat het werkelijk aan de vergunningsvoorwaarden heeft voldaan.
- De provincie maakt zich sterk voor afdwingbare revisievergunningen.
-
Geen houtige biomassa in de energiemix en geen mestvergisters
Geen houtige biomassa in de energiemix en geen mestvergisters
-
Minder vliegen
De luchtvaart is één van de grootste vervuilers. Vliegen stoot grote hoeveelheden CO2 uit en draagt zo sterk bij aan klimaatverandering. In de wereldwijde opgave voor het reduceren van CO2 in de atmosfeer blijft de luchtvaart nog steeds buiten schot.
Vliegen is er ook de oorzaak van dat de (nacht)rust verstoord wordt van duizenden mensen, elke dag weer, en is een belangrijke bron van stikstofdepositie en fijnstof. De gezondheidseffecten hiervan zijn enorm.
Er moet dus een eind komen aan de groei van het vliegen. Ook in Gelderland mag er geen uitbreiding komen van vliegvelden. De Provincie moet ervoor vechten dat Gelderlanders niet de overlast te verduren krijgen van uitbreiding van het vliegen elders (Lelystad!)
-
Minder vliegen
De luchtvaart is één van de grootste vervuilers. Vliegen stoot grote hoeveelheden CO2 uit en draagt zo sterk bij aan klimaatverandering. In de wereldwijde opgave voor het reduceren van CO2 in de atmosfeer blijft de luchtvaart nog steeds buiten schot.
Vliegen is er ook de oorzaak van dat de (nacht)rust verstoord wordt van duizenden mensen, elke dag weer, en is een belangrijke bron van stikstofdepositie en fijnstof. De gezondheidseffecten hiervan zijn enorm.
Er moet dus een eind komen aan de groei van het vliegen. Ook in Gelderland mag er geen uitbreiding komen van vliegvelden. De Provincie moet ervoor vechten dat Gelderlanders niet de overlast te verduren krijgen van uitbreiding van het vliegen elders (Lelystad!)
-
Natuurlijk waterbeheer en goede waterkwaliteit
De waterstanden moeten natuurlijker worden beheerd. Door hogere grondwaterstanden en een fluctuatie die meebeweegt met het natuurlijke ritme, waarbij het ’s winters natter is dan ’s zomers, wordtverdroging tegengegaan. Het is ook een krachtig middel voor klimaatadaptatie.
Verontreiniging van grondwater met (landbouw)gif en meststoffen moet voorkomen worden. Waterstanden gaan omhoog om bodemdaling te stoppen en natuurwaarden te beschermen. De wateren in Gelderland moeten zo spoedig mogelijk voldoen aan de kwaliteitseisen volgens de Kaderrichtlijn Water. -
verbod op consumentenvuurwerk
Er moet een landelijk verbod op consumentenvuurwerk komen.
-
WHO normen voor luchtkwaliteit
De Partij voor de Dieren wil dat de normen voor fijnstof die de WHO hanteert, worden gebruikt in plaats van de EU-normen. Zie hiervoor ons landelijk standpunt:
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 8 februari 2023 Motie ChatGPT: Uitroepen van de klimaatnoodtoestand in de provincie Gelderland
- 8 februari 2023 Motie Plan van aanpak stikstofvergunningen
- 8 februari 2023 Motie Bouwstop voor de glastuinbouw
- 9 november 2022 Motie Warme kleding om energie te besparen
- 8 juni 2022 Amendement Teuge: Krimp Teuge in voor het klimaat
- 8 juni 2022 Motie Gelderse Maatregelen Stikstof, prioriteiten
- 11 mei 2022 Motie Gelderland vrij van kernafval en kernenergie
- 15 december 2021 Motie Bouwstop slachterijen
- 15 december 2021 Amendement Geen doelverlaging
- 15 december 2021 Motie Niet infiltreren
- 21 maart 2023 Schriftelijke vragen Natuurdoelanalyses
- 15 september 2022 Schriftelijke vragen Vliegende brandwacht en het gebruik van drones
- 9 september 2022 Schriftelijke vragen Geen subsidie voor paravliegtuigen Teuge
- 2 september 2022 Schriftelijke vragen over energie- en waterverkwisting, onder andere door fonteinen
- 14 juni 2022 Schriftelijke vragen Nationaal Programma Landelijk Gebied
- 9 mei 2022 Mondelinge vragen stervende vissen in droogvallende poelen
- 24 maart 2022 Schriftelijke vragen stikstofbelasting door ruiter- en menroutes
- 7 maart 2022 Schriftelijke vragen uitbreiding vleesverwerker Ermelo
- 20 december 2021 Schriftelijke vragen geothermie bij Parenco, Renkum
- 8 oktober 2021 Schriftelijke vragen Lichtvervuiling – Elke nacht ‘Nacht van de Nacht’
- 8 februari 2023 ChatGPT roept de klimaatnoodtoestand uit!
- 9 september 2022 Partij voor de Dieren hekelt subsidie voor paravliegtuigen Teuge
- 22 juni 2022 Maak CO2-effecten provincie inzichtelijk!
- 28 april 2022 Houd Gelderland kernenergievrij!
- 24 januari 2022 Aandacht voor meer alternatieve woonvormen!
- 21 december 2021 Keep It Clean!
- 25 november 2021 Elke nacht 'Nacht van de Nacht' rond het provinciehuis?
- 30 september 2021 Miljoenen euro's subsidie naar onduurzaam voedselcentrum
- 20 september 2021 Partij voor de Dieren zet actief in op brede welvaart
- 22 juli 2021 Partij voor de Dieren ongerust over ecologische verbindingszones