Partij voor de Dieren wil verduur­zaming bloe­men­sector


2 september 2015

De Gelderse Partij voor de Dieren stelt vragen over verduurzaming van de bloemensector. Grote verzendbedrijven werken bloemisten die willen verduurzamen tegen. Wij vinden dit niet kunnen en hebben provincie Gelderland gevraagd of ze voortaan bloemen bestellen bij bloemisten met een duurzaam keurmerk.

Uit een krantenartikel blijkt dat bloemisten die duurzaam willen zijn worden tegengewerkt door grote verzendbedrijven. In Nederland hebben slechts 23 van de ongeveer 3000 bloemisterijen het keurmerk “Barometer Duurzame Bloemist”. Dit terwijl het keurmerk al zes jaar geleden is ingevoerd. Een aantal bloemisten heeft zich verenigd in de coöperatie “Duurzame Bloemisten Groep”. Zij willen de bloemensector verduurzamen. Maar worden tegengewerkt door grote verzendbedrijven zoals Fleurop en Topbloemen. Bloemisten die lid worden van de coöperatie dreigen te worden geroyeerd door de verzendbedrijven, waardoor ze opdrachten verliezen. Daardoor hebben diverse bloemisterijen hun aanmelding bij de coöperatie afgezegd.

De Partij voor de Dierenfractie vind het een slechte zaak dat verduurzaming wordt tegengewerkt en heeft hierover vragen aan het provinciebestuur gesteld. De overheid geeft jaarlijks 65 miljoen uit aan bloemen. Onze fractie wil weten hoeveel daarvan door de provincie Gelderland wordt besteed. Ook wil onze partij weten of bloemen worden gekocht bij bloemisterijen met een keurmerk. Verder stelt onze fractie voor om de verzendbedrijven Fleurop en Topbloemen op een zwarte lijst te zetten.

Luuk van der Veer, Statenlid Partij voor de Dieren provincie Gelderland “Wij willen dat de provincie alleen bloemen bestelt bij bloemisterijen met een keurmerk. Als de provincie duurzame bloemen inkoopt kunnen we hiermee de verduurzaming van de bloemensector stimuleren.”