In de media


Nieuws­ar­ti­kelen over de Partij voor de Dieren in Gelderland

2023

4 juni
Omroep GLD: Wakker Dier maakt gehakt van Gelderse vleesmotie: 'Kansloze actie'

"Wij hebben met de catering en dergelijke ook klimaatdoelstellingen. Inzetten op vlees eten is ook geen duurzame keuze", zegt Lester van der Pluijm. Daarnaast begrijpt hij ook waarom ambtenaren zich uitspreken tegen deze keuze. "De bedrijfskantine is voor ambtenaren, vooral voor ambtenaren. Wij hebben als Staten gezegd dat er CO2-reductie moet zijn, dat strookt niet met zo'n motie. Dus ik begrijp dat de ambtenaren dat niet met elkaar kunnen rijmen."

1 juni

Volkskrant: Geur van gebraden haan waait door Gelders Provinciehuis: Statenleden willen geen dag zonder vlees

"Het mag geen verrassing zijn dat Lester van der Pluijm van de PvdD deze redenering niet volgt. 'Wij hebben een keuze, dieren niet'."

15 mei

Achterhoekse Courant: 'Niet minder, maar meer boeren'

“Veranderingen zijn echt mogelijk, daar geloof ik in. Wanneer we andere mensen mee kunnen krijgen met de juiste argumenten, enthousiasme en motivatie lukt het om het systeem te veranderen. Met een groepje gelijkgestemden een rimpeling teweegbrengen waardoor niet winst maar welzijn voorop komt te staan.” Danielle van de Weerd besloot vijf jaar geleden dat als ze zich zo’n zorgen maakte over de planeet ze dan ook iets moest gaan doen. Tot half maart dit jaar bestond haar werkweek hoofdzakelijk uit het vertalen van Franstalige teksten, inmiddels is ze statenlid voor de Partij voor de Dieren in de Provincie Gelderland.

14 april

De Gelderlander: Kritiek op doodschieten van gewonde wolf: ‘Had een deskundige bij gehaald moeten worden’

De Partij voor de Dieren in Gelderland heeft inmiddels ook vragen gesteld over het incident. De partij wil onder meer weten hoe de uitspraak dat de wolf ernstig gewond was, te rijmen valt met het feit dat het het dier na de aanrijding nog ruim 2 kilometer kon lopen.

13 april
De Gelderlander: Doorgaan van grote Maldense noodopvang wordt door aanwezigheid van das een race tegen de klok

'Vóór dat klaar is, komt er geen duidelijkheid, zegt gedeputeerde Drenth na vragen van de Partij voor de Dieren.' In het natuurgebied zitten zeker drie dassenburchten.

12 april
Trouw: BBB wil wolf in Gelderland kunnen afschieten, maar zo simpel is dat nog niet

Datzelfde deed de Partij voor de Dieren met twee moties die haaks staan op het BBB-voorstel. De PvdD wil een stop op de jacht op grote hoefdieren, waarmee reeën en zwijnen ‘voor de neus van de wolf worden weggekaapt’ en meer voorlichting wegens ‘de bangmakerij’ over de wolf. Niet dit roofdier maar de mens is angstaanjagend, stelde woordvoerder Danielle van de Weerd, verwijzend naar de miljoenen dieren die jaarlijks worden geslacht, omkomen bij stalbranden of worden geschoten door jagers.

4 april
RTV Connect in gesprek met Lester van der Pluijm over de wolf

Kunnen we schapen beter beschermen tegen de wolf? Lester van der Pluijm ging op RTV Connect in gesprek en constateert dat er nog te weinig gedaan wordt op dat gebied. De Partij voor de Dieren wil dat we meer kansen gaan benutten om samen te leven met de wolf!

28 maart
Omroep Gelderland: Langstzittend Statenlid neemt afscheid: 'Had nog wel even door gewild'

De roerganger van de Gelderse tak van de Partij voor de Dieren zwaait deze dinsdag na zestien jaar af. Hij was het langstzittende Gelderse Statenlid en stond ook hoog in het landelijke lijstje met langstzittende Statenleden.

23 maart

Regio 8: Hoog-Keppelse PvdD'er via voorkeurstemmen alsnog Statenlid

Danielle van de Weerd uit Hoog-Keppel komt op basis van voorkeursstemmen alsnog in de Provinciale Staten. Ze stond op de derde plek van de kieslijst van de Partij voor de Dieren (PvdD) Gelderland, maar kreeg na het tellen van de stemmen alsnog te horen dat ze Statenlid wordt.

12 maart

De Stentor: ‘Veel schapenboeren verzaken plicht hun schapen te beschermen tegen de wolf’

Gelderland en Overijssel willen dat de minister de beschermde status van de wolf verlaagt zodat ze het dier kunnen verjagen. Verkeerde insteek, zeggen Leonie Vestering en Lester van der Pluijm van de Partij voor de Dieren. Ze wijzen op de verantwoordelijkheid van veehouders: ‘Subsidies voor hekken blijven onderbenut, omdat veehouders menen dat ze anders nooit van de wolf afkomen.’

9 maart
LTO Noord: Gelders tuinbouwdebat toont innovatiekracht

Het zoeken naar alternatieven is ook superbelangrijk, maar dat komt na besparing.’ Bart Kuijer van PvdD ging daarin mee: ‘De energietransitie en het vergroten van het energienetwerk kosten ontzettend veel geld en menskracht. Daarom moeten we keuzes maken waar we dat netwerk voor willen gebruiken.’

7 maart

Regio 8: Stikstofcrisis verdeelt politiek tijdens Achterhoeks Verkiezingsdebat

Daniëlle van de Weerd van de Partij voor de Dieren liet als enige een afwijkende mening horen. “De problemen in de landbouw zijn levensgroot omdat we ze al vijftig jaar negeren”, zei Van de Weerd. “Dat komt omdat de politiek steeds luistert naar bedrijven die er belang bij hebben dat het systeem in stand wordt gehouden. Dat zien we in Brussel, in Den Haag, maar ook in Gelderland.”

3 maart

Omroep Gelderland: 'Roodkapje-syndroom' of échte angst? Wolf verdeelt de Gelderse politiek

In de aanloop naar de provinciale verkiezingen kregen de Partij voor de Dieren (PvdD) en de PVV vrijdag in het praatprogramma De Week van Gelderland STEMT alle ruimte voor hun standpunten over de wolf. "Het is goed dat de wolf er is", betoogt PvdD'er Lester van der Pluijm. "De wolf is een kieskeurig roofdier dat brengt balans in het ecosysteem. Met de wolf is jacht niet meer nodig."

1 maart
De stentor: Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.