In de media


Nieuws­ar­ti­kelen over de Partij voor de Dieren in Gelderland

2023

15 september
Woede-uitbarstingen en pesterijen: ambtenaren schetsen onthutsend beeld van John Berends
,,U hebt uw feestje gehad. Weg met die posters.” Een felle John Berends wuift met zijn hand om duidelijk te maken dat de spreker in de Statenzaal op moet krassen. En snel een beetje. Hij heeft zich zichtbaar zitten ergeren aan grote affiches van varkens in de intensieve veehouderij die een Statenlid van de Partij van de Dieren heeft meegenomen naar de vergaderzaal.

16 juli
Omroep Gelderland: Vogelgriep kost dierenambulances klauwen vol geld: 'We redden het zo niet'

Dierenorganisaties vroegen onlangs ook om geld bij de provincie. Maar het voorstel haalde geen meerderheid: de coalitie stemde tegen: de kosten voor vogelgriep moeten volgens hen vooral betaald worden door het Rijk. Lester van der Pluijm (in de video): “Het Rijk wijst naar de gemeenten, de gemeentes wijzen naar de provincie en de provincie wijst weer terug: daar komen we niet mee verder!”

5 juli
Telegraaf: Gedeputeerde Gelderland: nu zo'n 50 wolven op de Veluwe

Oppositiepartijen willen meer geld voor onder meer maatregelen om schapen te beschermen tegen de wolf. De Partij voor de Dieren (PvdD) hamerde tijdens het debat op het feit dat het Europese regels zijn die de wolf zijn beschermde status verlenen. „We zitten hier niet in het Europees Parlement. Wij gaan hier niet over”, aldus Danielle van de Weerd van de dierenpartij.

5 juli

Vee en gewas: Frustraties over foto’s van varkens in Statenzaal Gelderland lopen hoog op

Tijdens de Provinciale Staten vergadering in Gelderland op 4 juli liep een debat uit op een felle discussie over het wel of niet tonen van foto’s van de intensieve veehouderij. Statenlid Danielle van de Weerd van de Partij voor de Dieren toonde de foto’s tijdens haar betoog.

5 juli

Hart van Nederland: Ophef in Gelders parlement na tonen dierenfoto's, voorzitter woedend

Opschudding tijdens een vergadering van de Provinciale Staten van Gelderland dinsdagavond, toen onenigheid ontstond tussen commissaris van de Koning John Berends en Statenleden. De discussie werd geïnitieerd door de Partij voor de Dieren, die foto's van gekooide varkens toonde tijdens hun betoog en op de publieke tribune.

4 juli

RD: Ergernis in Gelders parlement om tonen dierenfoto’s

Tijdens een vergadering van de Provinciale Staten in Gelderland is dinsdagavond onenigheid ontstaan tussen commissaris van de Koning John Berends en Statenleden. De Partij voor de Dieren toonde tijdens de spreektijd foto’s van gekooide varkens en ook op de publieke tribune hielden mensen zulke foto’s omhoog. Berends, voorzitter van de vergadering, stond het eerst toe, maar zei op een gegeven moment tegen het Statenlid van de PvdD: „u heeft uw feestje gehad, weg met die posters”.

4 juli

De Gelderlander: Woede om posters van varkens in Statenzaal van de provincie Gelderland: ‘U tergt mij tot het uiterste’

"Verschillende afbeeldingen van dieren in de intensieve veehouderij zorgden dinsdagavond voor een fel conflict tussen de Partij voor de Dieren (PvdD) en de Commissaris van de Koning, John Berends. Die laatste eiste uiteindelijk - onder protest van de PvdD - dat de afbeelding werd verwijderd."

28 juni

De Gelderlander: Vier schrale jaren voor dieren en huurders? Dit staat er níet in het Gelderse coalitieakkoord

"Twee zetels heeft de Partij voor de Dieren in Gelderland. Het welzijn van dieren; daar geven flink wat Gelderlanders om. Toch komt het woord ‘dieren’ helemaal niet voor in het nieuwe coalitieakkoord. Ja, het gaat wel over de wolf die aangepakt moet worden. En er wordt gesteld dat er ‘ruimte’ moet zijn voor intensieve veehouderij. Maar wat dit precies inhoudt, daarover wordt een ‘visie’ ontwikkeld. Het woord ‘dier’, enkelvoud, komt overigens wel voor. Eén keertje maar en positief is het niet. De coalitie stelt de vraag ‘wat we met elkaar aankunnen’ en spreekt over schade van wilde dieren aan in de omgeving."

9 juni

Omroep Gelderland: De Week van Gelderland over de Gelderse vleesmotie

Lester van der Pluijm is te gast in de uitzending. "Het laat wel zien dat het niet meer vanzelfsprekend is om elke dag vlees te eten, en dat is goed nieuws voor het klimaat en voor de dieren. En ik weet nog, in het verleden moesten wij moties indienen om meer plantaardig op het menu te krijgen, en nu is het eigenlijk dus omgedraaid. Ik denk dat het een teken is van een veranderende tijdsgeest."

4 juni

Omroep GLD: Wakker Dier maakt gehakt van Gelderse vleesmotie: 'Kansloze actie'

"Wij hebben met de catering en dergelijke ook klimaatdoelstellingen. Inzetten op vlees eten is ook geen duurzame keuze", zegt Lester van der Pluijm. Daarnaast begrijpt hij ook waarom ambtenaren zich uitspreken tegen deze keuze. "De bedrijfskantine is voor ambtenaren, vooral voor ambtenaren. Wij hebben als Staten gezegd dat er CO2-reductie moet zijn, dat strookt niet met zo'n motie. Dus ik begrijp dat de ambtenaren dat niet met elkaar kunnen rijmen."

1 juni

Volkskrant: Geur van gebraden haan waait door Gelders Provinciehuis: Statenleden willen geen dag zonder vlees

"Het mag geen verrassing zijn dat Lester van der Pluijm van de PvdD deze redenering niet volgt. 'Wij hebben een keuze, dieren niet'."

21 mei
Omroep Gelderland: Miljoenen voor World Food Experience in Ede op losse schroeven

"De vraag is wie er in het provinciehuis nog wel enthousiast is over de experience. Partijen zoals 50Plus, PVV, SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie wilden de stekker er al eerder uittrekken."

15 mei
Achterhoekse Courant: 'Niet minder, maar meer boeren'

“Veranderingen zijn echt mogelijk, daar geloof ik in. Wanneer we andere mensen mee kunnen krijgen met de juiste argumenten, enthousiasme en motivatie lukt het om het systeem te veranderen. Met een groepje gelijkgestemden een rimpeling teweegbrengen waardoor niet winst maar welzijn voorop komt te staan.” Danielle van de Weerd besloot vijf jaar geleden dat als ze zich zo’n zorgen maakte over de planeet ze dan ook iets moest gaan doen. Tot half maart dit jaar bestond haar werkweek hoofdzakelijk uit het vertalen van Franstalige teksten, inmiddels is ze statenlid voor de Partij voor de Dieren in de Provincie Gelderland.

14 april

De Gelderlander: Kritiek op doodschieten van gewonde wolf: ‘Had een deskundige bij gehaald moeten worden’

De Partij voor de Dieren in Gelderland heeft inmiddels ook vragen gesteld over het incident. De partij wil onder meer weten hoe de uitspraak dat de wolf ernstig gewond was, te rijmen valt met het feit dat het het dier na de aanrijding nog ruim 2 kilometer kon lopen.

13 april
De Gelderlander: Doorgaan van grote Maldense noodopvang wordt door aanwezigheid van das een race tegen de klok

'Vóór dat klaar is, komt er geen duidelijkheid, zegt gedeputeerde Drenth na vragen van de Partij voor de Dieren.' In het natuurgebied zitten zeker drie dassenburchten.

12 april
Trouw: BBB wil wolf in Gelderland kunnen afschieten, maar zo simpel is dat nog niet

Datzelfde deed de Partij voor de Dieren met twee moties die haaks staan op het BBB-voorstel. De PvdD wil een stop op de jacht op grote hoefdieren, waarmee reeën en zwijnen ‘voor de neus van de wolf worden weggekaapt’ en meer voorlichting wegens ‘de bangmakerij’ over de wolf. Niet dit roofdier maar de mens is angstaanjagend, stelde woordvoerder Danielle van de Weerd, verwijzend naar de miljoenen dieren die jaarlijks worden geslacht, omkomen bij stalbranden of worden geschoten door jagers.

4 april
RTV Connect in gesprek met Lester van der Pluijm over de wolf

Kunnen we schapen beter beschermen tegen de wolf? Lester van der Pluijm ging op RTV Connect in gesprek en constateert dat er nog te weinig gedaan wordt op dat gebied. De Partij voor de Dieren wil dat we meer kansen gaan benutten om samen te leven met de wolf!

28 maart
Omroep Gelderland: Langstzittend Statenlid neemt afscheid: 'Had nog wel even door gewild'

De roerganger van de Gelderse tak van de Partij voor de Dieren zwaait deze dinsdag na zestien jaar af. Hij was het langstzittende Gelderse Statenlid en stond ook hoog in het landelijke lijstje met langstzittende Statenleden.

23 maart

Regio 8: Hoog-Keppelse PvdD'er via voorkeurstemmen alsnog Statenlid

Danielle van de Weerd uit Hoog-Keppel komt op basis van voorkeursstemmen alsnog in de Provinciale Staten. Ze stond op de derde plek van de kieslijst van de Partij voor de Dieren (PvdD) Gelderland, maar kreeg na het tellen van de stemmen alsnog te horen dat ze Statenlid wordt.

12 maart

De Stentor: ‘Veel schapenboeren verzaken plicht hun schapen te beschermen tegen de wolf’

Gelderland en Overijssel willen dat de minister de beschermde status van de wolf verlaagt zodat ze het dier kunnen verjagen. Verkeerde insteek, zeggen Leonie Vestering en Lester van der Pluijm van de Partij voor de Dieren. Ze wijzen op de verantwoordelijkheid van veehouders: ‘Subsidies voor hekken blijven onderbenut, omdat veehouders menen dat ze anders nooit van de wolf afkomen.’

9 maart
LTO Noord: Gelders tuinbouwdebat toont innovatiekracht

Het zoeken naar alternatieven is ook superbelangrijk, maar dat komt na besparing.’ Bart Kuijer van PvdD ging daarin mee: ‘De energietransitie en het vergroten van het energienetwerk kosten ontzettend veel geld en menskracht. Daarom moeten we keuzes maken waar we dat netwerk voor willen gebruiken.’

7 maart

Regio 8: Stikstofcrisis verdeelt politiek tijdens Achterhoeks Verkiezingsdebat

Daniëlle van de Weerd van de Partij voor de Dieren liet als enige een afwijkende mening horen. “De problemen in de landbouw zijn levensgroot omdat we ze al vijftig jaar negeren”, zei Van de Weerd. “Dat komt omdat de politiek steeds luistert naar bedrijven die er belang bij hebben dat het systeem in stand wordt gehouden. Dat zien we in Brussel, in Den Haag, maar ook in Gelderland.”

3 maart

Omroep Gelderland: 'Roodkapje-syndroom' of échte angst? Wolf verdeelt de Gelderse politiek

In de aanloop naar de provinciale verkiezingen kregen de Partij voor de Dieren (PvdD) en de PVV vrijdag in het praatprogramma De Week van Gelderland STEMT alle ruimte voor hun standpunten over de wolf. "Het is goed dat de wolf er is", betoogt PvdD'er Lester van der Pluijm. "De wolf is een kieskeurig roofdier dat brengt balans in het ecosysteem. Met de wolf is jacht niet meer nodig."

1 maart
De stentor: Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.