Vragen over natuur- en mili­eu­schade


Heeft u te maken met overlast en natuur- en milieuschade, of zijn er evenementen of bouwactiviteiten in uw omgeving? Lees hier wat u hiermee kunt doen!

U vermoedt dat er illegaal bomen worden gekapt

Gaat het om bomen binnen de komgrens van de gemeente? Neem dan contact op met de gemeente voor een melding of handhavingsverzoek. De gemeente kan de kap stilleggen indien sprake is van illegale kap of bomenkap in het broedseizoen.  
Bomen buiten de bebouwde kom vallen meestal onder de bevoegdheid van de provincie. Hiervoor is geen kapvergunning nodig en geldt enkel een meldplicht met herplantplicht. Als sprake is van beschermde diersoorten in de buurt van de bomen, is mogelijk ook een Omgevingsvergunning Flora en Fauna-activiteit (ontheffing) vereist van de provincie. 
Vermoedt u dat er geen kapmelding is gedaan of sprake is van het verstoren en/of doden van beschermde soorten en/of nesten zonder vergunning? Neem dan contact op met het provincieloket voor een melding of handhavingsverzoek. De provincie kan de kap stilleggen indien sprake is van illegale kap. 
Op de website www.officielebekendmakingen.nl kunt u de aanvraag en verlening van vergunningen in uw omgeving checken.  

Boseigenaren of -beheerders, zoals Staatsbosbeheer of Defensie, die op hun eigen terrein bomen kappen, hoeven geen vergunning aan te vragen, maar moeten de Gedragscode soortenbescherming bosbeheer naleven: https://vbne.nl/bos-natuurbeheer/wetgeving-en-gedragscodes/gedragscode-soortenbescherming-bosbeheer/. Als u een overtreding van de Gedragscode vermoedt, neem dan contact op met het provincieloket. 

U kunt ook de Vogelbescherming of natuurbeschermingsorganisaties die in uw omgeving actief zijn benaderen voor steun en advies. 

Vestiging of uitbreiding van landbouwbedrijven

Wordt er bij u in de buurt een nieuwe stal gebouwd of gaat uw buurman (nog) meer koeien, geiten of varkens houden? Ga altijd eerst met elkaar in gesprek om informatie in te winnen. Op www.officielebekendmakingen.nl of door te bellen met uw gemeente kunt u checken of er een omgevingsvergunning is aangevraagd en/of verleend. U kunt ook contact opnemen met een stichting bij u in de buurt die opkomt voor de belangen van natuur, milieu en gezondheid. Bent u het niet eens met de vergunning die de gemeente heeft verleend? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Bezwaren worden in de meeste gevallen behandeld door een onafhankelijke bezwarencommissie, waarbij de indieners van het bezwaar worden gehoord. Wanneer uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u in beroep gaan bij de bestuursrechter. 

Bij vergunningen die afwijken van de regels van het omgevingsplan, kunt u een zienswijze indienen (zienswijzeprocedure). Indien uw zienswijze niet wordt overgenomen door de gemeente, kunt u in beroep gaan bij de Raad van State. 

Gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, zoals glyfosaat (gele velden)

Wanneer u twijfelt of het gifgebruik door een landbouwbedrijf is toegestaan of wanneer u zich zorgen maakt over het effect van bepaald gifgebruik op uw gezondheid, ga dan naar https://www.nvwa.nl/onderwerpen/gewasbescherming/ik-heb-een-vraag-over-gewasbeschermingsmiddelen.

Ziet u in uw omgeving een geel veld (meestal in het voorjaar), dan is dit waarschijnlijk bespoten met glyfosaat, een landbouwgif dat in verband wordt gebracht met natuur- en gezondheidsschade. U kunt een foto maken van de betreffende akker en de foto naar deze website sturen waar het glyfosaatgebruik wordt bijgehouden: https://waarneming.nl/go/glyphosate-sprayed.

Mest

Vermoedt u dat er mest wordt uitgereden buiten het mestseizoen? Het mestseizoen is afhankelijk van de gronds- en mestsoort. U vindt de regels hier: https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/gebruiken-en-uitrijden/wanneer-uitrijden Wordt bij u in de buurt mest uitgereden terwijl dat niet mag? Dit kunt u melden bij de NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/melding-doen/natuur-en-milieu/meldingen   

Meldingen van vliegoverlast

Wanneer u overlast ervaart van vliegverkeer (bijvoorbeeld van Teuge of door defensie) raadpleeg dan deze link voor meer informatie https://www.gelderseomgevingsdiensten.nl/kennisbank/geluid. Als u overlast ervaart van defensieactiviteiten, zoals geluidsoverlast, trillingen of hinder van stank of stof, kunt u een melding maken bij de ILT:  https://www.ilent.nl/onderwerpen/toezicht-op-defensie-locaties

Klachten over milieuverontreiniging, overtredingen of overlast

Bij milieu-gerelateerde overlast zoals bodemverontreiniging, lichthinder, stank- of geluidsoverlast, luchtverontreiniging of overlast door een bedrijf of industrieterrein kunt u een melding doen via de website van de omgevingsdiensten: https://www.milieuklachtgelderland.nl. Omgevingsdiensten kunnen handhaven op dergelijke meldingen. 

Wanneer u vervuild zwemwater of aantasting van beschermde dier- en plantsoorten vermoedt, of wanneer u overlast ervaart van openbaar vervoer of provinciale wegen kunt u een melding doen bij de provincie: https://www.gelderland.nl/melding

U heeft twijfels of maaiwerkzaamheden langs N-wegen volgens de regels gebeuren

De provincie beheert de bermen en slootkanten langs provinciale N-wegen. Dit wordt gedaan volgens een bepaald protocol. Als u vermoedt dat vogels worden verstoord of gedood, dat wordt gemaaid in het broedseizoen, dat te veel begroeiing wordt weggemaaid, of anderzijds niet volgens het protocol wordt gehandeld, dan kunt u een handhavingsverzoek indienen bij de provincie. Zie deze Handleiding handhaving bespoedigen.

Vuurwerk

Voor vuurwerkshows (evenementenvuurwerk) moet vooraf een ontbrandingstoestemming worden aangevraagd bij de provincie. Deze kunt u vinden op www.officielebekendmakingen.nl. Als er gevolgen zijn voor beschermde natuur die niet kunnen worden voorkomen, dan moet behalve een ontbrandingstoestemming een omgevingsvergunning Flora & Fauna Activiteit (ontheffing) worden aangevraagd bij de provincie, bijvoorbeeld voor het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen of in of bij Natura2000-gebieden. Als u vermoedt dat een vuurwerkevenement plaatsvindt zonder de vereiste vergunningen, dan kunt u een handhavingsverzoek indienen via https://www.gelderland.nl/melding. 

Paasvuren

Wanneer u overlast ervaart van de rook van een paasvuur of vreugdevuur dan kunt u een klacht indienen bij de omgevingsdienst. Voor een paasvuur moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Twijfelt u of dit is gebeurd? Neem dan contact op met uw gemeente. U kunt dit ook zelf checken op officielebekendmakingen.nl. Ook kunt u de gemeente vragen om te handhaven (handhavingsverzoek) als u kunt aantonen dat er geen vergunning is afgegeven. 

Volgens afspraken tussen de provincie Gelderland en Gelderse gemeentes mogen paasvuren niet eerder dan 72 uur van tevoren worden opgebouwd, om zo te voorkomen dat er dieren in de houtstapels gaan schuilen en verbranden wanneer het vuur wordt aangestoken. Is het paasvuur eerder dan 72 uur van tevoren opgebouwd? Dan is mogelijk sprake van een overtreding van de natuurbeschermingsregels en kunt u een melding doen bij de provincie of de gemeente. Een melding doen van overtreding natuurbeschermingsregels kunnen mensen hier een melding doen: https://www.gelderland.nl/melding

Overlast van houtrook door particuliere houtstook?

Op de stookwijzer kunt u nagaan of stoken wordt afgeraden vanwege de weersomstandigheden en luchtkwaliteit: https://www.rivm.nl/houtrook/stookwijzer. Ook kunt u in de Stookwijzer een melding doen wanneer u overlast ervaart. Deze melding wordt automatisch doorgestuurd naar uw gemeente als deze is aangesloten op het systeem. Een melding helpt de gemeente zicht te krijgen op de overlast die door inwoners wordt ervaren. 

Stoken met bewerkt hout mag niet, bijvoorbeeld met geverfde meubels of geïmpregneerd hout. Dit kunt u melden bij de gemeente. 
Op de website https://houtrookvrij.nl vindt u uitgebreide informatie over houtstook en hoe u bij de gemeente kunt lobbyen voor een verbod. 

Evenementen in de natuur

Voor evenementen moet een evenementenvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Bij evenementen die plaatsvinden in of bij natuur moet altijd vooraf worden onderzocht wat de gevolgen zijn voor de natuur. Wanneer uit onderzoek (quick scan) blijkt dat sprake is van verstoring van beschermde dier- of plantensoorten of van te veel stikstofdepositie, en er geen mitigerende maatregelen kunnen worden genomen, is ook een omgevingsvergunning flora & fauna activiteit (ontheffing) nodig van de provincie. De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van deze vergunning ligt bij de organisator. Vermoedt u dat het evenement plaatsvindt zonder de vereiste vergunningen? Dan kunt u dit melden bij uw gemeente. Vermoedt u dat de verleende vergunning niet in orde is, bijvoorbeeld omdat beschermde soorten over het hoofd zijn gezien of omdat de procedure niet goed is verlopen? Als u belanghebbende bent kunt u bezwaar maken tegen het besluit. Dit moet binnen de bezwarentermijn en bij het bevoegd gezag dat de vergunning heeft afgegeven. Houdt hiervoor het besluit in de gaten op officielebekendmakingen.nl . 

U bent belanghebbende wanneer u binnen een paar honderd meter van de locatie van het evenement woont of wanneer u een stichting bent die een  statutair belang heeft. Per bezwaar wordt op basis van deze criteria beoordeeld of het ontvankelijk is.  

Bouwplannen bij u in de buurt met gevolgen voor dieren, natuur en/of milieu

Wanneer u vermoedt dat bouw-, sloop- en/of stortplannen bij u in de buurt gevolgen hebben voor dieren, natuur en/of milieu dan kunt u in dit document lezen welke stappen u kunt nemen om hiertegen op te komen. 

U wilt informatie opvragen bij de provincie die niet openbaar is

Wanneer u informatie van de provincie wilt inzien die niet openbaar is, dan kunt u een woo-verzoek indienen. Zie voor meer informatie deze link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-open-overheid-woo en deze handleiding voor informatie waarover de provincie Gelderland beschikt. 

Atlas Leefomgeving

https://www.atlasleefomgeving.nl is een handige website waarop u informatie kunt opzoeken over uw directe leefomgeving, zoals luchtkwaliteit, geluid en activiteiten met gevaarlijke stoffen.  

Hoe kan ik een klacht of handhavingsverzoek indienen bij overtredingen en bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente of provincie?

In deze handleiding wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u een klacht of handhavingsverzoek kunt indienen bij overtredingen en hoe u bezwaar kunt maken tegen een besluit van de gemeente of provincie.