Vragen over dierenwelzijn
Wij zetten ons in de politiek in voor dieren. Wat kunt u zelf doen als u dierenleed constateert? Lees het hier!
Illegale jachtOp eenden, hazen en fazanten mag alleen in het jachtseizoen worden gejaagd. Meer informatie over het jachtseizoen en de jachtregels vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-de-jacht.
Op sommige dieren, zoals ganzen, houtduiven, vossen en konijnen, mag het hele jaar door worden gejaagd om landbouwschade tegen te gaan (de zogenaamde “vrijstellingssoorten). Maar ook hiervoor gelden regels. Meer informatie per diersoort vindt u hier:
https://www.faunabeheereenheid.nl/Portals/10/faunabeheerplannen/FBP%202023/FBE%20GLD%20Deelplan%20Jacht%20en%20Vrijstelling%202023-2029%20DEF_Low-Res.pdf?ver=2023-02-21-170637-070×tamp=1676995607620
Hoefdieren, zoals herten en wild zwijnen, mogen worden bejaagd in verband met de verkeersveiligheid en om een “doelstand” na te streven. Voor de jacht op herten en reeën gelden rustperiodes. Op wilde zwijnen mag 24/7 worden gejaagd. Meer informatie vindt u hier:
https://www.faunabeheereenheid.nl/Portals/10/faunabeheerplannen/FBP%20Grote%20hoefdieren%202019%202025/FBE%20GLD%20FBP%20Grote%20Hoefdieren%202019%202025%20DEF%20webversie.pdf?ver=2019-09-23-233458-790×tamp=1569274748008
Onder bepaalde voorwaarden mag in Gelderland ook op knobbelzwanen worden gejaagd. Dit mag alleen van januari t/m april en volgens de voorwaarden van de ontheffing die de provincie hiervoor heeft afgegeven: https://www.faunabeheereenheid.nl/Portals/10/Ontheffingen/2023%202024/Ontheffingsbesluit%20knobbelzwaan%20zknr.%202023-001055.pdf?ver=2024-01-18-141542-
Vermoedt u na het lezen van bovenstaande informatie dat er illegale jacht op dieren plaatsvindt, dan kunt u een melding doen bij het Provincieloket of een handhavingsverzoek indienen bij de provincie.
Alle zaken die dierenwelzijn in de veehouderij betreffen kunt u melden bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA): https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/rol-nvwa/melden-gewond-verwaarloosd-of-mishandeld-dier.
U ziet hittestress bij dierenDit kunt u melden bij de NVWA. Hoe u dat doet kunt u hier lezen: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/hittestress-en-koudestress-bij-dieren-voorkomen/ik-zie-een-dier-dat-last-heeft-van-hitte. Het helpt om de exacte locatie, foto’s of video’s en een duidelijke omschrijving van de situatie te hebben, en een foto van het kenteken (in het geval van vervoer).
Bel direct met '144, red een dier'. U krijgt dan de politie aan de lijn. Afhankelijk van de melding kan de politie besluiten de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn in te schakelen. Onthoud goed de omstandigheden zoals de kenmerken van het dier, kenmerken van de dader, de locatie en het tijdstip. Schrijf alle informatie eventueel op zodat u een duidelijk verhaal kunt geven waarmee de inspectiedienst verder actie kan ondernemen.
Als een dier in acute nood is, gewond is of in een uitzichtloze situatie verkeert, kunt u 144 of de Dierenambulance bellen via 0900-0245. De centralist stelt u een aantal vragen om te bepalen of de inzet van een ambulance noodzakelijk is, kan u adviseren en kan het dier naar een wildopvang brengen wanneer nodig. Pak dieren niet te snel op. Soms is het moederdier in de buurt, of is een dier aan het bijkomen en vliegt/rent het later vanzelf weer weg.
Een aangereden dier sterft meestal niet direct, maar is vaak wel in levensgevaar. U voorkomt onnodig leed door niet door te rijden, maar direct het 144 (alarmnummer voor dieren) of 0900-0245 (nummer van de Dierenambulance) te bellen.
Voor het melden van overleden (huis)dieren kunt u contact opnemen met de Dierenambulance via 0900-0245. De Dierenambulance haalt het dier dan op.
U vermoedt dat een dier vogelgriep heeftRaak een dode of verzwakte vogel of ander dier dat vermoedelijk is besmet met de vogelgriep, nooit aan! Bel 144 of de Dierenambulance op 09000-0245 voor meer informatie. Op de website van de Rijksoverheid wordt uitgelegd wat u moet doen als het dier al dood is.
Uw huisdier is in beslag genomenDe politie mag huisdieren in beslag nemen als er sprake is van verwaarlozing door de eigenaar. Verwaarlozing is een vorm van dierenmishandeling. De politie kan ook honden in beslag nemen die zijn betrokken bij een bijtincident of anderszins ongewenst gedrag vertonen.
U ziet een te steile slootkant die levensgevaarlijke situaties kan opleveren voor dierenHiervoor kunt u het best contact opnemen met uw gemeente en daar de aangetroffen situatie uitleggen, zodat de gemeente u kan doorverbinden met de juiste dienst of persoon.
Uw gemeente houdt in haar beleid geen rekening met dierenwelzijnVeel gemeenten staan bij het maken van beleid niet of nauwelijks stil bij dierenwelzijn. Dat kan een bewuste politieke keuze zijn, maar meestal is het onwetendheid en vergeet men simpelweg dat er behalve mensen ook andere levende wezens in de gemeente leven. Omdat dieren niet voor zichzelf kunnen opkomen, kunt u dieren een stem geven door gemeenteraadsleden en wethouders te vragen om in het beleid óók rekening te houden met dieren. Dit kunt u doen door het schrijven van zienswijzen op nieuw beleid of door in te spreken tijdens raadsvergaderingen.
De Dierenbescherming geeft aanknopingspunten en voorbeelden uit de praktijk om gemeenten op weg te helpen bij het vormen van dierenwelzijnsbeleid: https://www.dierenbescherming.nl/samenwerken/gemeente/gemeentelijk-dierenwelzijnsbeleid
Wees bij de aankoop van een huisdier bedacht op broodfokkers die dierenwelzijnsregels overtreden. Zie ook ons standpunt hierover: https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/stop-broodfok. Bedenk dat er in dierenasiels nog heel veel dieren wachten op een nieuw baasje.
Niet alle dieren zijn geschikt om als huisdier te houden. Op deze website kunt u lezen welke dieren u wel en niet als huisdier mag houden: https://www.rvo.nl/onderwerpen/dieren-houden-verkopen-verzorgen/huis-en-hobbydierenlijst.
Daarnaast is het van belang om rekening te houden met uw woon- en werksituatie, met de kosten voor vaccinaties en eventuele ingrepen en met de specifieke behoeften van dieren als het gaat om verzorging. Op het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren en op hondenbescherming.nl vindt u meer informatie.
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip-en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Ga voor meer informatie naar chipjedier.nl en ndg.nl. De meest gangbare huisdieren kunt u het beste laten registreren via Amivedi voor het geval het dier zoek raakt.