Monde­linge vragen over nek omdraaien bij ganzen


20 mei 2015

Bij de rondvraag tijdens de eerste commissievergadering Ruimtelijke Ordening, Landelijke gebied en Wonen heeft onze fractie vragen gesteld over de plannen van de provincie om ganzen uit natuurgebieden te vangen en te doden door ze de nek om te draaien.

Volgens berichten in de media zal de provincie op korte termijn starten met het vangen en doden van 1.600 ganzen in Gelderse natuurgebieden. De ganzen worden gedood door cervicale dislocatie, met behulp van een apparaat dat speciaal is ontwikkeld voor de vangacties. Cervicale dislocatie is een mooie naam voor het breken van de nek. Een vreselijke en respectloze manier van doden. De Raad voor Dierenaangelegenheden schrijft bovendien in het rapport Richtsnoer Ganzendoden:

Cervicale dislocatie is niet gemakkelijk uitvoerbaar en leidt alleen wanneer deze technisch goed wordt uitgevoerd tot een snelle dood.

Wat onze fractie betreft wordt er meer ingezet op innovatieve diervriendelijke methoden. Tijdens de rondvraag stelde onze fractie het college de volgende vragen:

  1. Wat gebeurt er in het apparaat, en is dat volgens de wet wel toegestaan ?
  2. Passanten moeten op afstand worden gehouden. Wij willen als Statenfractie toch in het kader van onze controlerende rol zien hoe de provincie Gelderland dit uitvoert, en wat dit voor de ganzen betekent. Kan er door een deskundige worden gefilmd wat er gebeurt, zodat belanghebbenden daar kennis van kunnen nemen ?


Reactie college
Gedeputeerde Van Dijk reageerde op onze eerste vraag dat met het apparaat de nek van de ganzen wordt gebroken, en dat dit is toegestaan. Op de tweede vraag antwoordde de gedeputeerde dat de ganzendoding niet wordt gefilmd. Van Dijk gaf aan dat hij het vergezocht vind dat Statenleden in het kader van hun controlerende rol precies moeten weten hoe het doden van de ganzen gebeurd. Hij maakte de vergelijking dat er ook geen camerabeelden in het provinciehuis hangen om te zien of er wel of niet beleidsnota's worden geschreven. Op vervolgvragen van onze fractie over de dodingsmethode, reageerde de gedeputeerde "Ik zou het niet weten hoe het precies zit".

Luister hier de vragen en antwoorden na (vanaf 3:33). Onze fractie is niet blij met de reactie van het college en beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tegen doden van vossen in de nacht

De provincie Gelderland wil het jagers toestaan om ook 's nachts vossen te doden, met behulp van lichtbakken en geluidsdemper...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt vragen over vangen en nek breken ganzen

De Partij voor de Dieren in Gelderland vindt de massaslachting van ganzen wreed en onnodig. De provincie Gelderland heeft toe...

Lees verder