Afschuw over verstrikt dier


11 februari 2014

Vorige week zette onze fractie onveilige en ongewenste wildrasters op de agenda tijdens de vergadering van de commissie Landelijk Gebied. Meerdere fracties spraken hun afschuw uit over de beelden van het ree dat in het raster verstrikt was geraakt.

Het CDA vroeg zich af of het gaat om incidenten of dat het cijfermatig aan te tonen is dat het een structureel groot probleem betreft. Ook de PVV en PvdA gaven aan eerst meer gegevens te willen zien, voordat zij met maatregelen in zouden kunnen stemmen. De VVD was van mening dat regelgeving van wildrasters aan de gemeenten overgelaten moet worden en dat er geen nieuwe regels in provinciaal beleid moet worden opgenomen. Hierdoor was er nog geen meerderheid om maatregelen te treffen, zodat rasters via provinciaal beleid uniform geregeld worden.

Onder de fracties heerste er onduidelijkheid over het soort raster dat op de agenda werd gezet. Wij hebben aangegeven dat rasters langs wegen om verkeersongelukken te voorkomen niet ter discussie staan. Het gaat ons om rasters hoger dan 1 meter, en dat de aanleg van deze hekwerken op een betere manier geregeld kan worden.

Meerdere fracties vonden het onwenselijk dat er geen uniforme regelgeving voor de aanleg van een raster bestaat, waardoor er grote verschillen tussen gemeenten zijn. Ze vroegen zich af op welke manier dit het beste geregeld kan worden, en stelden ter discussie of de omgevingsvisie hier wel een geschikt middel voor is.

Onze fractie gaf aan dat rasters al wel in de omgevingsvisie worden genoemd. In de visie staat namelijk dat een van de kernkwaliteiten van natuur 'samenhang en verbindingsmogelijkheden' zijn. Rasters zijn nog niet opgenomen in de Ruimtelijke Verordening van provincie Gelderland. In de Verordening kan op een gemakkelijke manier de regelgeving uniform voor alle gemeenten geregeld worden. Wij hebben voorgesteld dat in de Verordening wordt opgenomen dat gemeenten in hun bestemmingsplannen moeten opnemen dat een raster hoger dan 1 meter vergunning plichtig is. Wanneer iemand een raster wil plaatsen, gaat diegene naar de gemeente toe en krijgt daar te horen dat ze een vergunning moeten aanvragen als het hekwerk hoger dan 1 meter is, er een Flora- en faunatoets moet worden uitgevoerd en dat er aanvullende eisen gelden aan het raster, zodat dieren er niet in verstrikt raken.

Daarnaast werd er door andere fracties ook aangegeven dat er ook ongelukken gebeuren bij hobbymatig gehouden dieren en dat dit niet altijd te voorkomen valt. Hobbydieren zijn echter gehouden dieren die onder toezicht staan en regelmatig gecontroleerd worden. Voor dieren in de natuur is dat anders, want die kunnen in een raster verstrikt raken zonder dat iemand aanwezig is of er regelmatig langsgaat om het dier te controleren. Daardoor kan een verstrikt dier soms wel dagen vastzitten in een raster en langzaam en pijnlijk aan zijn eind komen.

Luister hier het debatverzoek na.

Gerelateerd nieuws

Meeste geuruitstoot in Boekel, Renswoude en Barneveld

De Partij voor de Dieren Gelderland heeft de milieuoverlast van veehouderijen onderzocht. In Regio De Vallei en regio Oost-Br...

Lees verder

Stropersmethoden voor afschot edelherten dom en wreed

Provincie Gelderland maakt het jagers nog gemakkelijker om edelherten af te schieten. Kunstlicht, geluidsdempers en nachtkijk...

Lees verder