Meeste geur­uit­stoot in Boekel, Renswoude en Barneveld


6 februari 2014

De Partij voor de Dieren Gelderland heeft de milieuoverlast van veehouderijen onderzocht. In Regio De Vallei en regio Oost-Brabant is de problematiek van veehouderijbedrijven het grootst.


Op basis van openbare milieu-informatie heeft de Partij voor de Dieren de ammoniak-, fijnstof- en geuruitstoot van veehouderijbedrijven per gemeente berekend in de provincies Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland.

Uit de berekeningen blijkt dat in Gelderland en Utrecht de situatie in gemeenten met de meeste uitstoot vergelijkbaar is met de meest vervuilde Brabantse gemeenten. In de top vier van gemeenten met de meeste geuruitstoot staan achtereenvolgens Boekel (NB), Renswoude (U), Barneveld (Gld) en Sint Anthonis (NB). Bij ammoniakuitstoot bestaat de top vier uit Boekel (NB), Renswoude (U), Sint Anthonis (NB) en Scherpenzeel (Gld). Scherpenzeel (Gld), Renswoude (U), Barneveld (Gld) en Asten (NB) staan in de top vier van de meeste fijnstof uitstoot.

Klik hier voor en overzicht van de top 10 gemeenten van provincie Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht met de hoogste ammoniak-, geur-, en fijnstof uitstoot door veehouderijbedrijven.


In 2009 berekenden we ook al de gegevens van ammoniak-, geur-, en fijnstof uitstoot van veehouderijbedrijven. Toen hebben we alleen naar provincie Gelderland gekeken. Nu hebben we de gegevens vergeleken met provincie Utrecht en Noord-Brabant. In 2009 stond gemeente Scherpenzeel ook al bovenaan met de hoogste fijnstof uitstoot per vierkante kilometer van provincie Gelderland. Met de nieuw berekende gegevens blijkt dat gemeente Scherpenzeel nu zelfs de hoogste fijnstof uitstoot heeft van alle gemeenten van zowel provincie Gelderland, Utrecht en zelfs Noord-Brabant.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil einde aan gevaarlijke wildrasters

De Partij voor de Dieren in Gelderland zal morgen een voorstel doen voor een strenger Provinciaal rasterbeleid. De fractie wi...

Lees verder

Afschuw over verstrikt dier

Vorige week zette onze fractie onveilige en ongewenste wildrasters op de agenda tijdens de vergadering van de commissie Lande...

Lees verder