Partij voor de Dieren wil einde aan gevaar­lijke wild­rasters


4 februari 2014

De Partij voor de Dieren in Gelderland zal morgen een voorstel doen voor een strenger Provinciaal rasterbeleid. De fractie wil een verbod op gevaarlijke en ongewenste wildrasters in natuurgebieden. Aanleiding is de pijnlijke dood van een ree dat vorige maand verstrikt raakte.

Vorige maand is in gemeente Barneveld een ree omgekomen omdat hij vast was komen te zitten in een wildraster. De ree was verstrikt geraakt met zijn pootje en heeft waarschijnlijk dagen geleden tot het overleed. Het hekwerk dat op privéterrein lag was verkeerd aangelegd. Dit had voorkomen kunnen worden als een strook van fijnmazig gaas aan de bovenzijde was geplaatst, zodat het dier niet met zijn poten in het raster kon verstrikken. Jaarlijks worden tientallen dieren het slachtoffer van gevaarlijke en ongewenste rasters. Deze dieren sterven een pijnlijke dood.

Grondeigenaren kunnen wildrasters op hun privéterrein plaatsen, maar het blijkt dat dit niet altijd op de juiste manier of op geschikte locaties wordt gedaan. In diverse gemeenten in Gelderland is er geen vergunning nodig om een erfafscheiding te bouwen. De vereiste toets aan de Flora- en Faunawet, die veel leed had kunnen voorkomen wordt daardoor ook vaak “vergeten”. In gemeenten waar wel een vergunning nodig is zijn er verschillende regels, dit is in iedere gemeente anders.

Wij pleiten ervoor dat alle hekwerken hoger dan 1 meter vergunningsplichtig zijn, zodat er eisen gesteld kunnen worden aan de uitvoering van een raster. Verder zal de Flora- en Faunawet beter gehandhaafd moeten worden. Om dit te realiseren willen we dit vastleggen in een provinciaal rasterbeleid, zodat alle gemeenten zich hieraan moeten houden.

Gerelateerd nieuws

Emissies van veehouderijen in Gelderse gemeenten op een rijtje

Eerder berichtten we al dat de meeste ammoniak en fijnstof door veehouderijbedrijven wordt uitgestoten op een vierkant van 1 ...

Lees verder

Meeste geuruitstoot in Boekel, Renswoude en Barneveld

De Partij voor de Dieren Gelderland heeft de milieuoverlast van veehouderijen onderzocht. In Regio De Vallei en regio Oost-Br...

Lees verder