Bezoek aan onder­scheiden duif tijdens Gratis Museumdag


19 oktober 2007

Tijdens de Gratis Museumdag op zaterdag 20 oktober brengt PvdD-fractievoorzitter in Gelderland Luuk van der Veer een bezoek aan het Museum Verbindingsdienst en aan het Natuurmuseum Nijmegen en Omstreken. In elk museum staat een held centraal. In het Museum Verbindingsdienst is dat de onderscheiden postduif William of Orange; in het Natuurmuseum de onderwijzer en natuurbeschermer Jac P. Thijsse.


William of Orange speelde een bijzondere rol in WO II. Om de brug bij Arnhem te veroveren (operatie Market Garden) werden op zondag 17 september 1945 Engelse troepen o.l.v. luitenant-kolonel Frost naar Nederland overgevlogen. De radio’s van de Engelsen werkten hier echter nauwelijks. De dus gebruikte de eenheid van luitenant-kolonel Frost, toen ze bij de brug in Arnhem kwamen, een duif om in Engeland te melden dat de noordelijke oprit van de brug in haar handen was. Postduif William of Orange trotseerde in 4 uur en 24 minuten maarliefst 420 kilometer, meer dan de helft boven de Noordzee. Voor deze recordvlucht met een gemiddelde snelheid van ruim 95 km/u werd hij onderscheiden met de Dickin medaille, het Victory Cross voor dieren. Hij werd teruggekocht door luitenant-kolonel Frost, en heeft nog 10 jaar van zijn rust mogen genieten.

Tegenwoordig wordt er geen (functioneel) gebruik meer gemaakt van postduiven. Toch spelen dieren een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Blindengeleidehonden en gezelschapsdieren zijn daarvan overbekende voorbeelden.