Deelname aan twee Gelderse gemeen­te­raads­ver­kie­zingen


6 december 2009
WERKGROEP - De Partij voor de Dieren doet in zes Nederlandse gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. In Gelderland kan in Apeldoorn en Buren op de partij gestemd worden.

De leden stemden zondag op het partijcongres in met de deelname aan de verkiezingen, de kandidatenlijsten en het verkiezingsprogramma. Dieren, natuur, milieu en duurzaamheid vormen de centrale thema’s van het programma, maar de kandidaten voegen daar nog de plaatselijke 'couleur locale' aan toe. Klik hier voor het verkiezingsprogramma.

Kandidatenlijst gemeente Apeldoorn Kandidatenlijst gemeente Buren
1. Harry Voss 1. Joop de Jonge
2. Maaike Moulijn 2. Diana van Kruistum
3. Marjolein Meurs 3. Rob Dobbelsteijn Bisschops
4. Jean Claude Lapierre Armande 4. Ab Willemsen
5. Marc Bontenbal 5. Marielle Jansen
6. Niels Peters 6. Helene Plaggenborg
7. Marian Bontenbal
8. Luuk van der Veer

Harry Voss (1951) werkt bij de Partij voor de Dieren als actiecoördinator en werkgroepenadviseur. Voor zijn overstap naar de partij was hij werkzaam bij Wakker Dier en de SP. Bij de SP was Harry coördinator van het landelijke Milieu Alarm Team. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Faunabescherming, in welke functie hij actief was bij acties tegen de drijfjacht op het Kroondomein. Deze jachtvorm is mede door zijn inzet verboden. Hij is tevens initiator van de website jachthutten.nl. In Apeldoorn en omgeving is hij al meer dan 30 jaar actief met onder andere het organiseren van de jaarlijkse Groene Dag en het organiseren van beschermende maatregelen voor amfibieën. Tevens was hij actief bij het WNF en de jongerenorganisatie de Rangers. Ook is hij 8 jaar werkzaam geweest bij Omroep Gelderland met een wekelijkse radio column "Groenvoer".

Door Harry's landelijke acties tegen de chloortrein rijden er geen chloortreinen meer door Apeldoorn.

Joop de Jonge (1960) is voorzitter Dierenbescherming afdeling Rivierenland en eigenaar van een motorcamping en Bed & Breakfast. In een plattelandsgemeente als Buren zijn dieren, natuur en (leef)milieu bij de huidige politieke partijen nauwelijks van belang. Joop vindt het de hoogste tijd dat de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad komt om de speerpunten van de partij hoog op de agenda te zetten. Net als in de landelijke politiek kan de partij door haar aanwezigheid in de raad andere partijen laten nadenken over belangrijke zaken met betrekking tot natuur, milieu en dierenwelzijn. Zo wil Joop van gemeente Buren een jachtvrije gemeente maken, zich verzetten tegen megastallen, schuilstallen voor weidedieren mogelijk maken en ondersteuning bieden aan dierenopvangcentra. Kortom, werk genoeg voor de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Buren.

Maaike Moulijn (1977) is erg betrokken bij mensen, dieren en natuur. Zij vindt de bio-industrie een van de ergste misstanden in onze samenleving, zowel vanwege het dierenwelzijn als vanwege het milieu. Daarom is ze overtuigd vegetariër en eet ze zoveel mogelijk biologisch. Duurzaamheid, mededogen, eigen verantwoordelijkheid en individuele vrijheid zijn voor haar belangrijke waarden.

Maaike groeide op een biologische geitenhouderij in Drenthe op en woonde tijdens haar studie op “kot” bij een melkveehouder in Twente. Ze is daardoor bekend met boerenbedrijven. Ze studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente en werkte daar na haar studie enkele jaren als onderzoeker en docent. Momenteel werkt ze als onderzoeker en adviseur bij het Centrum van Maatschappelijke Ontwikkeling in Overijssel. In deze rol adviseert zij gemeenten en de provincie onder andere
over het vrijwilligers-, mantelzorg- en seniorenbeleid, huishoudelijke verzorging, individuele verstrekkingen vanuit de WMO en burgerparticipatie. Maaike is penningmeester van de werkgroep Gelderland van de Partij voor de Dieren.

Diana van Kruistum (1965) werkt sinds 1996 als asielbeheerder bij Stichting Dierenasiel Tiel. Al vanaf de jaren ‘80 is ze actief op het gebied van dierenbescherming, zowel op het praktische vlak als bestuurlijk. Ze is 15 jaar bestuurslid geweest bij de Dierenbescherming afdeling Veenendaal.

Diana is sinds 1980 vegetariër en bezig met natuurvoeding. Gemeente Buren is volgens Diana een mooie landelijke gemeente met veel natuur en dieren. In de gemeenteraad zie je daar echter geen afspiegeling van. De onderwerpen dierenwelzijn, natuur en milieu krijgen tot nu toe veel te weinig aandacht en daar wil ze verandering in brengen. Diana wil in de gemeente goede opvang realiseren in eigen regio voor zwervende huisdieren en huisdieren waar de eigenaar afstand van wil/moet doen, dierennoodhulp (o.a. voor wilde dieren) goed organiseren, leefgebieden van dieren beschermen, schuilgelegenheden voor weidedieren mogelijk maken, aanvragen van bouwvergunningen voor stallen toetsen op dierenwelzijn, voorkomen dat intensieve veehouderijbedrijven mogen uitbreiden, biologische landbouw stimuleren en de jacht verbieden. Al met al wil Diana zich inzetten voor een dier-, natuur en milieuvriendelijke gemeente.

Gerelateerd nieuws

Beat the heat now: Grote klimaatactie in Arnhem

WERKGROEP - Zaterdag 28 november staat Arnhem in het teken van de Klimaattop in Kopenhagen. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur kan...

Lees verder

Verzoek tot bouwstop geiten- en schapenhouderijen

De Partij voor de Dieren Gelderland dient vandaag een voorstel in voor een bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen. Vori...

Lees verder