Dumpen van asbest ontdekt in Gendtse uiter­waarden


14 maart 2008

In de uiterwaarden van het Betuwse Gendt blijken al jarenlang grote hoeveelheden asbest voor het oprapen te liggen. Dat constateren vertegenwoordigers van de statenfracties van de Groep van Bergen/Solidara en de Partij voor de Dieren.

Na een melding van een burger uit Gendt namen statenlid Toine van Bergen, zijn steunfractielid Frans van den Berg ( beiden GvB/Solidara) en milieudetective Harry Voss van de Partij voor de Dieren vandaag een kijkje op een Waalstrandje bij Gendt. Daar zagen zij tussen grote hoeveelheden puin een enorme hoeveelheid asbest. Volgens de inwoner ligt het asbest er al tenminste 5 jaar. Asbest is levensgevaarlijk voor de gezondheid. In Nederland sterven jaarlijks tientallen mensen door blootstelling aan het spul.

Er werd direct contact opgenomen met het gemeentehuis van Lingewaard, waar Gendt onder valt. Daar bleek men op de hoogte, maar werd verondersteld dat Rijkswaterstaat ( de eigenaar van het Waalstrandje) een en ander had opgeruimd.

Ook de politie, de provincie Gelderland en de Inspectie van het Ministerie van VROM zijn door de beide fracties geïnformeerd.

Statenlid Toine van Bergen vindt dat op zeer korte termijn maatregelen genomen moeten worden: “we vinden dat nog dit weekend het terrein afgezet moet worden en voorzien van waarschuwingsborden. En op zeer korte termijn moet de sanering plaatsvinden. Zo niet, dan gaan beide fracties hier actie te voeren”.

Gerelateerd nieuws

Werkbezoek commissies aan Azewijnsebroek en Etten

Op 12 maart 2008 maken Statencommissies een bustour door landbouwontwikkelingsgebied Azewijnsebroek. Tijdens deze tour laten ...

Lees verder

Fractie neemt nieuwe fractiekamer in gebruik

FRACTIE - Op 21 mei 2008 is de fractie van de Partij voor de Dieren Gelderland verhuisd van een kleine kamer in het gebouw ...

Lees verder