Eindelijk erkenning: Gelderse wildopvang krijgt broodnodige steun
Wilde dieren komen vaak in de problemen door mensen – denk aan aanrijdingen, landbouw, of ongelukken met windmolens. Gelukkig staan de wildopvangcentra in Gelderland altijd klaar. Maar deze centra hebben het zelf ook zwaar. Ze kampen met hoge kosten, strenge regels en zijn afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Dit jaar hebben we eindelijk de broodnodige financiële steun voor hen geregeld.
Historische steun voor wildopvang in begroting 2025
Voor het eerst heeft de provincie Gelderland een flink bedrag vrijgemaakt voor alle wildopvangcentra. Met het amendement ‘Een duit voor snavel en snuit: Help de wildopvang vooruit’ is er €236.000 gereserveerd. Dit geld wordt verdeeld op basis van wat de opvangen in 2023 aan kosten hadden, met een maximum van €50.000 per centrum. Het bedrag komt uit een speciaal potje van de Provinciale Staten, bedoeld voor goede ideeën uit de samenleving. Wat dit extra bijzonder maakt: nog nooit eerder heeft een provincie zoveel geld toegekend aan wildopvang!
Zorgplicht
Volgens de Wet Dieren heeft eenieder de plicht om de nodige zorg te verlenen aan hulpbehoevende dieren. Helaas hebben we in veel gevallen niet de deskundigheid om dit te doen. Daarom zijn wildopvangcentra zo essentieel. Wij bellen de dierenambulance, en de dierenambulance kan met het gewonde dier terecht bij het wildopvangcentrum, die het dier oppept en weer vrijlaat.
Een bekend probleem in veel provincies
Overheden (Rijk, provincies, gemeentes) wijzen elkaar aan als verantwoordelijke aan om de regie te pakken in de steun van wildopvang. Gezien het regionale karakter van wildopvang en de taak van de provincie wat betreft natuurbescherming, vinden wij de provincie de aangewezen overheid om een rol te pakken in het steunen van wildopvang. Dit wordt beaamd door de Raad van Dierenaangelegenheden. Sommige provincies hebben in het verleden maatregelen genomen, zoals het noodfondsen, eenmalige bijdragen of het verstrekken van vouchers voor cursussen over bijvoorbeeld fondsenwerving. In Gelderland speelt dit onderwerp ook al langer. In 2023 heeft onze motie voor structurele steun het nét niet gehaald.
Gelderse wildopvangcentra verdienen een steuntje in de rug
In Gelderland zijn drie eekhoornopvangen, een vogelopvang, een ooievaarsopvang, een dassenopvang en een roofvogelopvang gevestigd. Ook zijn er dierenambulances die wilde dieren opvangen. De centra verschillen enorm in grootte: de een vangt 50 ooievaars per jaar op, de ander wel 4000 dieren van verschillende soorten. Wat ze gemeen hebben, zijn de hoge kosten, zoals dierenartskosten, en de strenge eisen waar ze aan moeten voldoen.
Door geld- en capaciteitsgebrek hebben veel opvangcentra hun deuren al moeten sluiten. De centra die overblijven, krijgen daardoor nóg meer dieren te verwerken. Met deze financiële steun hopen we dat de Gelderse opvangcentra weer wat meer ademruimte krijgen. Ze kunnen hun werk blijven doen en hopelijk weerbaarder worden naar de toekomst toe!
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Provincie schiet wolvenplan af? Spoeddebat aangevraagd!
Het interprovinciaal wolvenplan is na twee jaar werk door BBB-gedeputeerden van verschillende provincies opgeblazen. In plaat...
Lees verderNa uitspraak rechter: leg de jacht in Gelderland stil
De Partij voor de Dieren wil dat de provincie de jacht in Gelderland volledig stillegt, nu er geen goedgekeurd faunabeleid me...
Lees verder