Groeiend aantal koeien op stal


17 februari 2016

Opnieuw zijn er wéér meer koeien die hun hele leven binnen staan. Uit cijfers van CBS blijkt dat er 40.000 meer koeien in de stal staan vergeleken met voorgaand jaar, waarvan 5.500 in Gelderland. In totaal staan een half miljoen koeien hun hele leven in de stal.

De Gelderse Partij voor de Dierenfractie heeft de laatste cijfers over weidegang per gemeente opgevraagd bij het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dit zijn de weidegangcijfers van 2014. Hieruit is gebleken dat er weer meer koeien op stal staan. Al jaren achter elkaar zijn er steeds meer koeien die nooit meer buiten komen. In 2013 waren er 30.000 koeien meer op stal, net zoals in 2012. Het CBS had al eerder de percentages weidegang gepubliceerd, maar nu zijn ook de cijfers per gemeente bekend. Zo wordt duidelijk hoe de gemeentes scoren op het gebied van weidegang.

Aantal koeien zonder weidegang Verschil weidegang met voorgaand jaar Percentage koeien met weidegang

De gemeente met het hoogste aantal koeien dat nooit buiten komt is Súdwest-Fryslân, met ruim 20.000 koeien zonder weidegang. In die gemeente is ook het aantal dieren dat op stal blijft het meest gestegen vergeleken met voorgaand jaar: er zijn bijna 1.500 dieren bijgekomen. Gemeente Zeewolde heeft in verhouding de minste koeien in de wei. Slechts 17,6% van de koeien krijgen weidegang. In Gelderland heeft gemeente Berkelland de meeste koeien zonder weidegang, bijna 12.000. In Gelderland doen Rheden en Wageningen het goed, daar krijgen 100% van de koeien weidegang.

De cijfers geven aan dat steeds meer koeien hun hele leven op stal staan. Dit terwijl een meerderheid van de mensen vindt dat een koe in de wei hoort. De Partij voor de Dieren blijft pleiten voor koeien in de wei. Daarom heeft de PvdD een debatverzoek ingediend voor de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen (RLW) op woensdag 17 februari. Daarin vraagt de Partij voor de Dierenfractie aan de provincie om met een plan te komen uitbreiding van stallen niet meer toe te staan als er geen weidegang is.

-> Lijst weidegang per gemeente
-> Kaart percentage koeien met weidegang
-> Kaart aantal koeien zonder weidegang
-> Kaart verschil weidegang met voorgaand jaar
-> Tabel weidegang