Hoor­zitting zwij­nen­jacht bebouwde kom Epe bescheiden succes


15 november 2011

In Epe wordt sinds 1 juli 2011 zelfs binnen de bebouwde kom met een hagelgeweer geschoten op wilde zwijnen. Tussen 1 juli en nu zijn 5 zwijnen geschoten, de populatie bestaat uit zo'n 50 tot 60 zwijnen. De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren stelde hier statenvragen over, en diende hiertegen bezwaar in. Het bezwaar van de fractie werd niet ontvankelijk verklaard, maar de Faunabescherming nam het stokje over. Op 15 november was de hoorzitting, en vooralsnog met een bescheiden succes: Epe heeft eindelijk geld vrijgemaakt voor extra rasters en gaat een voederverbod instellen.

Nog afgezien van het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de jacht, is afschot nooit effectief. Een bejaagde zwijnenpopulatie plant zich sneller voort dan een populatie die met rust gelaten wordt. Schieten met hagel, en met licht kaliber, heeft bovendien als risico dat dieren 'slechts' gewond raken. Dieren lijden daardoor nog erger dan bij gebruikelijke jacht, en het veroorzaakt een extra veiligheidsrisico.

Overlast van zwijnen kan in dit geval diervriendelijker, effectiever en structureler worden voorkomen door het plaatsen van wildrasters en –roosters en effectieve wildreflectors, (streng toezicht op) een bijvoerverbod, en het voorlichten van bewoners en toeristen over welk gedrag overlast in de hand werkt.

Hoewel het afschieten voorlopig doorgaat omdat er op korte termijn geen andere oplossing zou zijn - wegjagen is kennelijk geen oplossing -, is het vooruitgang dat de gemeente nu daadwerkelijk meer rasters gaat aanbrengen en een voederverbod gaat instellen. Ook ziet het er naar uit dat de provincie grenzen zal stellen aan het gebruik van hagelgeweren, en het gebruik van kunstlicht zal verbieden. Wij hebben hoop dat de zaken in Epe voortaan daadwerkelijk anders gaan verlopen.

Gerelateerd nieuws

Uitbreiding veehouderij doordat ambtenaar twee cijfertjes verwisselt

Opmerkelijk : doordat een ambtenaar twee cijfertjes in een berekening verwisselde, leek een stal 9 km verder van een natuu...

Lees verder

Opinie: Agendaverzoek: Reactie GS op nieuwe Wet natuur

De Partij voor de Dieren verzocht tijdens de vergadering van de commissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg, om de rea...

Lees verder