Vragen over het afschieten van wilde zwijnen in Epe


Indiendatum: jul. 2011

> deze vragen in .pdf

Volgens een bericht op de website van de provincie hebben Gedeputeerde Staten toestemming gegeven om wilde zwijnen binnen de bebouwde kom van Epe met hagel af te schieten. Dat is opvallend. Want behalve dat het uiterst dieronvriendelijk is, mist bij Epe nog steeds een wildraster om te voorkomen dat dieren het dorp inlopen. Worden bij Epe nog steeds wilde zwijnen gevoerd. En heeft Epe in de APV nog steeds geen voerverbod opgenomen, zodat daarop ook niet gehandhaafd kan worden. Dit is dweilen met de kraan open.

Bij een bezoek aan het streekarchief van Epe vandaag bleek dat ook in de raadsvergadering van 20 november 1919 al uitgebreid gesproken werd over overlast van wilde zwijnen, en over het ontbreken van hekken en rasters.

In de 17e eeuw legde men op de Zuid-Veluwe al een 20 km lange wildgraaf aan van Oosterbeek naar De Steeg, om overlast van wilde zwijnen te voorkomen. Dit is dus allemaal niet nieuw.

Vragen

  1. In de statenvergadering van 31 oktober 2007 is door onze fractie al aangegeven dat juist daar overlast bij woonwijken is, waar goede wildrasters ontbreken.
    .
    In het rapport “Plan van aanpak Wilde zwijnen lekken Veluwe” dat in opdracht van de provincie is gemaakt is op bladzijde 51 te zien wat voor wildraster de gemeente Epe zou moeten hebben.
    .
    Waarom is er nog steeds geen deugdelijk wildraster bij Epe ?
    .
  2. Wat is verder de status van het “Plan van aanpak Wilde zwijnen lekken Veluwe” ?
    .
  3. In antwoord op onze vragen van 22 augustus 2008 over het voeren van wilde zwijnen heeft u geschreven :
    .
    “Het is daarom wenselijk dat gemeenten in hun APV een voerverbod opnemen en dat zij hiervoor handhavers aanwijzen. Hierover is ambtelijk met een aantal gemeenten reeds overleg gevoerd.”
    .
    Hoeveel gemeenten die menen overlast van wilde zwijnen te ondervinden hebben in hun APV inmiddels een voerverbod opgenomen en gehandhaafd ?
  4. In nieuwsbrief 37 van de Vereniging Wildbeheer Veluwe 5 op de website van de provincie staat :
    .
    “De meeste problemen komen op dit moment uit Epe. De Gemeente Epe en de Provincie Gelderland zijn er onderling nog niet uit wie nu probleemhouder is. Dit staat een effectieve aanpak vooralsnog in de weg. Naast schade door wroetactiviteiten komt steeds verder de openbare veiligheid onderdruk te staan.”
    .
    Wat is hierop uw commentaar ? Bent u er inmiddels al uit wie “probleemhouder” is ?
    .
  5. Had de gemeente bij het maken van het bestemmingsplan om woningen in het bosgebied mogelijk te maken plannen moeten maken voor een wildraster, gezien het feit dat er al sinds tijden wilde zwijnen op de Veluwe leven, en hadden de kosten dan uit de gronduitgifte betaald kunnen worden ?
    .
  6. Op de website van de provincie staat dat het gebruik van hagel met de nieuwe aanwijzing wordt toegestaan. Normaal is het gebruik van hagel om wilde zwijnen af te schieten ten strengste verboden, en niet voor niets. Uit de tekst van de aanwijzing is niet op te maken dat het gebruik van hagel inderdaad wordt toegestaan. Als op te grote afstand met hagel wordt geschoten is de kans groot dat het wilde zwijn niet direct gedood wordt, maar wel (ernstig) gewond raakt. Ook is de kans aanwezig dat staalhagel het doel mist, afketst en andere mensen, dieren of zaken raakt. Er is (in Nederland) geen ervaring met het gebruik van hagelpatronen binnen de bebouwde kom. Wat is uw bedoeling geweest ? Is gebruik van hagelpatronen via de aanwijzing toegestaan, of zult u optreden wanneer er hagel gebruikt wordt ?
    .
  7. Bent u met opzet zo onduidelijk geweest over het gebruik van hagel, omdat u zelf ook nog niet weet of het wel via een aanwijzing mag worden toegestaan ? Is er na het publiceren van de aanwijzing nog overleg met de huisadvocaat of een ander advocatenkantoor geweest ?
    .
  8. Heeft u een opgave gekregen van de verjaagacties die de gemeente Epe uitgevoerd zou hebben, en heeft u beoordeeld of de gemeente Epe die in voldoende mate heeft gedaan voordat u deze nieuwe aanwijzing gaf ? Zo ja, hoe vaak heeft de gemeente Epe dat gedaan, en waar en hoe ?
    .
  9. In de overwegingen bij de aanwijzing stelt u :
    .
    “Afrastering als oplossingsrichting is onderkend in het rapport rasters en lekken ( 2009). Er zijn momenteel geen financiële middelen beschikbaar om dit te realiseren.”
    .
    Het is opvallend dat er geen geld zou zijn om een (zoals in de aanwijzing staat) “verhoogd risico met betrekking tot de openbare veiligheid” op een diervriendelijke manier op te lossen, omdat de provincie wel 800.000 euro besteedt aan bijvoorbeeld “het Witte Lint”, of aan andere niet direct noodzakelijke projecten.
    .
    Heeft u het in de overwegingen over financiële middelen bij de gemeente of bij de provincie ? Heeft het college van B & W de gemeenteraad voorgesteld financiële middelen vrij te maken voor een raster, wellicht met een bijdrage van de provincie ?
    .
  10. De jachtopzichter en buitengewoon opsporingsambtenaar in de gemeente heeft in een artikel in de Stentor aangegeven dat het hem waarschijnlijk niet zal lukken de situatie voor 1 september op te lossen, en dat de overlast nog wel twee jaar zal duren. Bent u van plan de aanwijzing te verlengen als de gemeente geen wildkerend raster plaatst ?
    .
  11. De jachtopzichter maakt volgens het artikel op dit moment flink wat – nachtelijke – overuren. Worden die meerkosten meegenomen, bij de overweging om wel of niet een wildraster te plaatsen ?
    .
  12. Zou het plaatsen van een wildraster niet mooi passen in een tijd dat het rustig is in de bouw ?
    .
  13. In de aanwijzing staat dat het niet nodig is om bij het afschieten van wilde zwijnen de grondgebruiker eerst om toestemming te vragen, omdat het ondoenlijk zou zijn om bij waarneming van zwijnen binnen de bebouwde kom eerst de grondgebruiker te achterhalen en diens toestemming te vragen.
    .
    Als grondgebruikers toch in de buurt zijn, en uitdrukkelijk geen toestemming geven om wilde zwijnen af te schieten, wat gebeurt er dan ? Kunnen mensen ook per brief de gemeente op de hoogte stellen dat zij op voorhand geen toestemming geven om op hun terrein wilde zwijnen af te schieten, of kunnen dierenliefhebbers met een bord in hun tuin aangeven dat ze geen toestemming geven om op hun terrein wilde zwijnen af te schieten, omdat ze vinden dat de gemeente eerst maar eens een deugdelijk wildraster moet plaatsen ?

> de provincie geeft aan het antwoord op deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn te kunnen geven

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: jul. 2011
Antwoorddatum: 31 aug. 2011

> deze antwoorden in .pdf

  1. Vraag: Waarom is er nog steeds geen deugdelijk wildraster bij Epe ?
    Antwoord: Dit is een verantwoordelijkheid van de gemeente Epe. Deze vraag dient u te stellen aan de gemeente Epe. De gemeente Epe heeft ons wel laten weten, dat in 2000 het realiseren van een afrasteringsproject om Epe Noord op grote weerstand stuitte bij de bevolking. Dit was de reden voor het college van B&W om met het rasterproject niet door te gaan.
    .
  2. Vraag: Wat is verder de status van het “Plan van aanpak Wilde zwijnen lekken Veluwe” ?
    Antwoord: Het onderzoek is in opdracht en onder begeleiding van de provincie uitgevoerd en door ons in mei 2009 aangeboden aan de toenmalige minister van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Een kopie van de aanbiedingsbrief is verzonden aan Provinciale Staten en Rijkswaterstaat. Bij uitvoering van projecten in het buitengebied in het kader van bijvoorbeeld wegreconstructie, groot onderhoud en ontsnippering kan met de aanbevelingen uit het rapport rekening gehouden worden.
    .
  3. Vraag: Hoeveel gemeenten die menen overlast van wilde zwijnen te ondervinden hebben in hun APV inmiddels een voerverbod opgenomen en gehandhaafd ?
    Antwoord: Het is ons niet bekend hoeveel gemeenten in hun APV een voerverbod hebben opgenomen en gehandhaafd.
    .
  4. Vraag: Wat is hierop [nieuwsbrief vereniging Wilbeheer] uw commentaar? Bent u er inmiddels al uit wie “probleemhouder” is ?
    Antwoord: Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat de vereniging Wildbeheer Veluwe publiceert. Binnen de bebouwde kom is de gemeente op grond van de wet probleemhouder. Omdat de wilde zwijnenstand buiten de bebouwde kom ook van invloed is op de problemen met wilde zwijnen in de bebouwde kom zijn wij betrokken bij het plan van aanpak.
    .
  5. Vraag: Had de gemeente bij het maken van het bestemmingsplan om woningen in het bosgebied mogelijk te maken plannen moeten maken voor een wildraster, gezien het feit dat er al sinds tijden wilde zwijnen op de Veluwe leven, en hadden de kosten dan uit de gronduitgifte betaald kunnen worden ?
    Antwoord: Wij treden niet in de afwegingen, die de gemeente heeft gemaakt.
    .
  6. Vraag: Op de website van de provincie staat dat het gebruik van hagel met de nieuwe aanwijzing wordt toegestaan. (...) Wat is uw bedoeling geweest ? Is gebruik van hagelpatronen via de aanwijzing toegestaan, of zult u optreden wanneer er hagel gebruikt wordt ?
    Antwoord: Uit de voorwaarden op pagina 5 van de aanwijzing volgt dat het gebruik van hagel is toegestaan. Er is aangegeven dat voor zover om veiligheidsredenen het wettelijk voorgeschreven kogelgeweer (kogelpartonen van een kaliber van ten minste 6,5 millimeter voor getrokken loop waarvan de (tref)energie ten minste 2200 Joule op 100 meter afstand van de loopmond bedraagt) niet ingezet kan worden, het gebruik van een geweer is toegestaan met een gladde loop met een kaliber van ten minste 24 en ten hoogste 12 (hagelgeweer) of een getrokken loop met een nominaal kaliber van.22 inch of 5,58 millimeter.
    Voor een leek is dat waarschijnlijk wat lastig, voor de jachtaktehouder zijn de geformuleerde beperkingen duidelijk.
    .
    Binnen de bebouwde kom zal juist vanwege de veiligheid de afstand klein zijn. Zoals in de aanwijzing op pagina 4 is aangegeven is gebleken dat het hagelgeweer op korte afstand van het doel direct dodelijk is.
    .
  7. Antwoord: Wij zijn van mening dat er geen sprake is van onduidelijkheid.
    Er is geen overleg geweest met de huisadvocaat of een ander advocatenkantoor.
    .
  8. Vraag: Heeft u een opgave gekregen van de verjaagacties die de gemeente Epe uitgevoerd zou hebben, en heeft u beoordeeld of de gemeente Epe die in voldoende mate heeft gedaan voordat u deze nieuwe aanwijzing gaf ? Zo ja, hoe vaak heeft de gemeente Epe dat gedaan, en waar en hoe ?
    Antwoord: De verjaagacties worden niet bijgehouden, met uitzondering van het afschot. Verjaagacties zijn echter wel uitgevoerd. Het effect daarvan was gering, waardoor het oorspronkelijke plan van aanpak uit 2007 is bijgesteld. In 2011 bleek, dat de verschillende acties geen bevredigend resultaat opleverden, wat uiteindelijk leidde tot de huidige aanpak.
    .
  9. Vraag: Heeft u het in de overwegingen over financiële middelen bij de gemeente of bij de provincie ? Heeft het college van B & W de gemeenteraad voorgesteld financiële middelen vrij te maken voor een raster, wellicht met een bijdrage van de provincie ?
    Antwoord: Het plaatsen van een raster in dergelijke gevallen is een primaire verantwoordelijkheid van de gemeente. Volgens de gemeente heeft het college van B&W (nog) geen voorstel aan de raad gedaan, om middelen vrij te maken voor een raster. Zij is wel op zoek naar structurele oplossingen voor de lange termijn. De provincie heeft geen financiële middelen om bij te dragen aan een raster.
    .
  10. Vraag: Bent u van plan de aanwijzing te verlengen als de gemeente geen wildkerend raster plaatst ?
    Antwoord: Indien het college van B&W ons verzoekt de aanwijzing te verlengen zullen wij die beoordelen naar de feiten en omstandigheden van dat moment.
    .
  11. Vraag: De jachtopzichter maakt volgens het artikel op dit moment flink wat – nachtelijke – overuren. Worden die meerkosten meegenomen, bij de overweging om wel of niet een wildraster te plaatsen ?
    Antwoord: Wij treden niet in de afwegingen van het college van B&W.
    .
  12. Vraag: Zou het plaatsen van een wildraster niet mooi passen in een tijd dat het rustig is in de bouw ?
    Antwoord: Zie het antwoord op vraag 11.
    .
  13. Vraag: Als grondgebruikers toch in de buurt zijn, en uitdrukkelijk geen toestemming geven om wilde zwijnen af te schieten, wat gebeurt er dan? Kunnen mensen ook per brief de gemeente op de hoogte stellen dat zij op voorhand geen toestemming geven om op hun terrein wilde zwijnen af te schieten, of kunnen dierenliefhebbers met een bord in hun tuin aangeven dat ze geen toestemming geven om op hun terrein wilde zwijnen af te schieten, omdat ze vinden dat de gemeente eerst maar eens een deugdelijk wildraster moet plaatsen ?
    Antwoord: De aanwijzing is geven op grond van artikel 67 van de Flora- en faunawet. Uit lid 5 van dit artikel volgt dat de personen aangewezen in de aanwijzing toegang hebben tot de aangegeven gronden en dat zij zonodig gerechtigd zijn zich daartoe met behulp van de sterke arm toegang te verschaffen. Overigens heeft de gemeente laten weten afschot te plegen op gemeentelijke percelen en percelen van eigenaren waarvoor toestemming is verleend.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Rondvraag over mogelijke strop voor Apeldoorn

Lees verder

Vragen over energiezuinige verlichting van provinciale wegen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer