Rondvraag over mogelijke strop voor Apeldoorn
Indiendatum: jan. 2011
Rondvraag voor in de vergadering van de Statencommissie Algemeen Bestuur en Financiën (ABF) van woensdag 26 januari 2011:
Vorige week meldde de gemeente Apeldoorn een tegenvaller van 60 tot 70 miljoen op het grondbedrijf. De provincie is financieel toezichthouder. Hebben we dit zien aankomen ? Wat betekent dit voor het toezicht op de gemeente Apeldoorn en de andere gemeenten ? Hoe is de situatie in andere gemeenten ? Hoe kan het dat een gemeenteraad hierdoor volkomen wordt verrast ?
(De vraag biedt de mogelijkheid om dóór te vragen (aanvullende vragen te stellen) als er geen bevredigend antwoord komt in de rondvraag.)
Indiendatum:
jan. 2011
Antwoorddatum: 28 feb. 2011
De gedeputeerde antwoordde het volgende:
-
Hebben we deze tegenvaller zien aankomen?
Veel gemeenten kampen met het genoemde probleem. Begin van 2010 heeft hierover bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de verantwoordelijke wethouders van Apeldoorn. In dit overleg zijn ook over de grondexploitatierisico’s besproken. Op 18 november 2010 is een brief van de provincie verstuurd naar de gemeenteraad (cc naar het college) van Apeldoorn waarin o.a. vermeld staat: “echter binnen het grondbedrijf sluimert een niet gering financieel risico in de vorm van de daar opgebouwde boekwaarde in samenhang met de aanhoudende vraaguitval in de bouw- en vastgoedmarkt”. Dit is dus een duidelijk signaal van de provincie geweest richting het gemeentebestuur van Apeldoorn.
. -
Wat betekent dit voor het toezicht op de gemeente Apeldoorn en de andere gemeenten?
Apeldoorn heeft een sluitende begroting. Vanzelfsprekend zal de provincie de ontwikkeling van de financiële positie en de maatregelen die de gemeenteraad neemt op de voet volgen. Op basis van de gemeentebegroting 2011-2014 hebben wij op 18 november 2010 besloten de gemeente Apeldoorn in 2011 voor het repressief toezicht (minst belastende vorm van financieel toezicht) in aanmerking te laten komen. Aan de hand van de gemeentebegroting 2012-2015 zullen wij in het najaar van 2011 beoordelen hoe het toezicht er in 2012 uit gaat zien. Het nu naar buiten gebrachte tekort binnen het grondbedrijf en wijze waarop de gemeente dit tekort denkt af te dekken nemen wij dan in onze beoordeling mee. Voor alle Gelderse gemeenten zullen wij de ontwikkelingen op het gebied van de grondexploitatie met belangstelling volgen. En zonodig daarover met hen overleg voeren. De resultaten zullen wij meewegen bij onze besluitvorming over het toezicht in 2012.
. -
Hoe is de situatie in andere gemeenten?
De provincie heeft het afgelopen jaar, waar het nodig was, gesprekken gevoerd met gemeentebesturen om hen te wijzen op de financiële risico’s in hun begroting- en jaarstukken. De gedeputeerde heeft het afgelopen jaar veel meer gesprekken gevoerd over de financiële situatie bij de gemeenten dan de jaren ervoor. Gemeenten met een actieve grondproblematiek zijn druk bezig zijn om de effecten die de vraaguitval in hun specifieke situatie heeft actueel in kaart te brengen. Deze zijn van meerdere factoren afhankelijk, zoals de omvang van de lokale bouwgrondexploitatie, de plaatselijke vraagsituatie, getroffen financiële voorzieningen, enz.
. -
Hoe kan het dat een gemeenteraad hierdoor volkomen wordt verrast?
De gemeenteraad is er zelf verantwoordelijk voor, om bij hun eigen gemeente (dagelijks bestuur) na te vragen hoe de financiële situatie van de gemeente is.
. -
Aanvullende vragen: Is in de waarschuwingsbrief van de provincie ook de hoogte van het mogelijke tekort genoemd? Staat Apeldoorn aan de top van de probleemgemeenten?
De gedeputeerde wil geen bedragen noemen in de provinciale rapportages als de gemeenten er nog mee bezig zijn. Ze vindt het niet de rol van de provincie om gemeenteraden daarover te informeren.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Rondvraag over concessies openbaar vervoer
Lees verderVragen over het afschieten van wilde zwijnen in Epe
Lees verder