Lekkage geeft broei­kas­effect van 25 auto­ritjes naar de maan - en terug


21 september 2009

FRACTIE -

Een aardappelverwerkingsbedrijf in Steenderen lekte in december 2007 1600 kg koelmiddel in de lucht. Het betreft het koelmiddel freon (HCFK 22), een sterk broeikasgas. Met de 1600 kilo freon droeg het bedrijf voor 2.720.000 kg aan CO2 bij aan het broeikaseffect. De fractie van de Partij voor de Dieren Gelderland constateert dit uit gegevens van TNO in antwoorden op statenvragen in augustus.

De provincie Gelderland is toezichthouder, maar houdt niet bij hoe veel koelmiddel er in totaal vrijkomt. Er is een landelijke norm voor het bijvullen (dus weglekken) van maximaal 8% van de totale hoeveelheid per installatie per jaar, maar er is geen overzicht van hoeveel koelmiddel in welke installaties zit. Dit staat in tegenin schril contrast met het klimaatbeleid van de provincie dat de uitstoot van broeikasgassen op alle vlakken moet bestrijden. Aan de ene kant houden we niet voldoende toezicht op grote vervuilers, en aan de andere kant geven we veel geld uit om kleine beetjes CO2-uitstoot te beperken.

Voor de invloed op het broeikaseffect geldt dat één kilo freon equivalent is aan 1,7 ton CO2. Met de 1600 kilo freon droeg het bedrijf dus voor 2.720.000 kg aan CO2 bij aan het broeikaseffect. Dat is vergelijkbaar met 20 miljoen autokilometers, oftewel 500 keer de aarde rond, of 25 keer naar de maan en terug.

Tja, zo helpen we onze planeet vrij eenvoudig naar de maan.

Gerelateerd nieuws

Scherpenzeelse veehouders zuurste

FRACTIE - Uit milieuvergunningen van agrarische bedrijven blijkt dat in Gelderland de veehouderijen in Scherpenzeel per vierk...

Lees verder

Thema-avond over bio-industrie

Op zondagavond 4 oktober organiseert de Gelderse werkgroep van de Partij voor de Dieren in het Denksportcentrum in Apeldoorn ...

Lees verder