Marianne Thieme stelt zwij­nenhype A28 aan de kaak


24 november 2008

Tweede Kamerfractievoorzitter Marianne Thieme bracht zaterdag 22 november een demonstratief werkbezoek aan de Elspeterweg in Nunspeet. Daar biedt de provincie Gelderland nog steeds een vrije doorgang biedt aan wilde zwijnen tot de A28. “Onbegrijpelijk dat er nog steeds geen wildroosters liggen” zegt Thieme ”en dat bestuurders van Gelderland denken dat je problemen zou kunnen indammen door 90% van de zwijnenpopulatie naar de eeuwige jachtvelden te helpen”. Thieme vroeg aandacht voor een diervriendelijke preventiemethode om zwijnen weg te houden van de snelwegen, en gaf daar symbolisch zelf de aanzet toe. Behalve Thieme, hielden ook Gelderse Statenfractievoorzitter Luuk van der Veer, PINK!-voorzitter Tom Sprangers en Marcel Vossestein (KNNV) toespraken.

Waar mensen terecht te hoop lopen als een beperkt deel van de zeehondenpopulatie in Canada wordt gedood, is het onbegrijpelijk dat de massamoord op wilde zwijnen die op dit moment gaande is, zo weinig protest oproept. Mensen krijgen een beeld gepresenteerd dat zwijnen een gevaar voor het verkeer zouden vormen, maar vergeten dat de automobilisten de daders zijn en de zwijnen de slachtoffers. Zwijnen worden letterlijk tot het uiterste gedreven wanneer 9 van elke 10 dieren gedood worden door jagers tijdens de nachtelijke uren. Juist daardoor wordt de populatiedynamiek verstoord, krijgen zwijnen onnatuurlijk veel jongen en ontstaan verkeersonveilige situaties.

De jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, PINK!, startte deze week met de verspreiding van een viral movie via internet waarin 600 neefjes en nichtjes van zwijnenjagers worden opgeroepen goed te maken wat hun ooms fout doen. Jongeren die zich aansluiten bij PINK! voor €5 ontvangen een gratis ‘eikelpiercing’, een welkomstcadeau en maken kans op een excursie naar het jachtveld van hun oom, zodat ze met eigen ogen kunnen zien waar de massaslachting van weerloze zwijnen plaatsvindt.

Het eerste nieuwe lid in deze campagne kreeg zaterdagavond in Nunspeet ter hoogte van de A28 de eerste eikelpiercing uitgereikt, onder het motto: te veel eikels op de Veluwe.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Burgemeester van Aalten ziet sterretjes

Op woensdag 26 november om 10.30 uur gaat burgemeester Bert Berghof van Aalten sterretjes zien. Inwoonster van Aalten Gina Sl...

Lees verder

Actie tegen vuurwerk nabij dieren krijgt vervolg

WERKGROEP – De sterretjesactie voor verplaatsing van het jaarlijkse Aaltense vuurwerk krijgt een staartje. De antwoorden van ...

Lees verder