Nijmegen meest dier­vrien­de­lijke gemeente


7 oktober 2009

Wethouder Lenie Scholten van Nijmegen is erg blij met de erkenning van meest diervriendelijke Gelderse gemeente door de Partij voor de Dieren. “Primair doe je dierenwelzijnsbeleid natuurlijk voor de dieren, maar je doet het ook voor burgers. Bazen vinden het fijn als de dierenambulance hun kwijtgeraakte hond weer thuisbrengt en mensen in een wijk die overlast hebben van verwilderde katten stellen een sterilisatieprogramma erg op prijs”.

Nijmegen heeft ervoor gekozen om – in tegenstelling tot de meeste andere gemeenten, zoals Apeldoorn en Arnhem – specifiek dierenwelzijnsbeleid op te stellen. Enkele voorbeelden van maatregelen die geroemd worden door de Partij voor de Dieren zijn:

  • de diereninspectie wordt geïnformeerd over evenementen waarbij dieren betrokken zijn, zodat er toezicht gehouden wordt op het dierenwelzijn;
  • bij onkruidbestrijding wordt geen gif gebruikt;
  • de dierenbescherming voert in opdracht van de gemeente de aanpak van 'overlast verwilderde katten' uit middels sterilisatie en terugplaatsing.


De Partij voor de Dieren onderzocht in 26 Gelderse gemeenten het beleid.

Daarnaast heeft Nijmegen goede afspraken gemaakt met de dierenambulance, het dierenasiel, de diereninspectie en het Nijmeegs platform dierenwelzijn. Deze partijen waren dan ook gisteravond (woensdag 7 oktober) allen aanwezig op het stadhuis in Nijmegen. Daar werd een oorkonde voor de meest diervriendelijke gemeente van Gelderland uitgereikt door voorzitter Leo de Groot en onderzoeker Maaike Moulijn van de Gelderse werkgroep van de PvdD. Wethouder Scholten gaf aan dat deze erkenning de gemeente verplicht stelt om ook in de toekomst het dierenwelzijnsbeleid hoog in het vaandel te houden.

Naast complimenten voor wethouder Scholten, merkten leden van het platform dierenwelzijn nog wel op dat de informatievoorziening naar burgers over het dierenbeleid verbeterd kan worden. Scholten beloofde dat hieraan gewerkt wordt.

De prijs voor de meest diervriendelijke gemeente is niet alleen in Gelderland uitgereikt. Ook in andere gemeenten wordt hieraan aandacht besteed. In provincie Utrecht is de gemeente Houten uitgeroepen tot meest diervriendelijke gemeente.

» de oorkonde in .pdf-formaat

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief