Lancering Meldpunt Jacht­mis­standen


16 november 2009
WERKGROEP - De Partij voor de Dieren Gelderland lanceert op 16 november in navolging van andere provincies het Meldpunt Jachtincidenten Gelderland. Het publiek wordt opgeroepen om behalve jachtincidenten ook locaties van jachthutten te melden. Te vaak worden jachthutten vergunningloos geplaatst en de werkgroep wil er bij gemeenten op aandringen dergelijke illegale jachthutten te laten verwijderen.

Helaas worden er in Nederland nog jaarlijks 2 miljoen vogels en zoogdieren door 30.000, zichzelf natuurliefhebber noemende, plezierjagers ‘naar de eeuwige jachtvelden’ geschoten, terwijl uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 80% van de bevolking in Nederland tegen de plezierjacht is. 450.000 Houtduiven, 130.000 fazanten, 300.000 eenden, 220.000 hazen, 15.000 vossen en nog vele andere wildsoorten worden onder de noemer van beheer, weggerukt uit het kleine beetje natuur dat wij mensen voor hen overlieten. Deze dieren hebben bij de jacht geen schijn van kans. Ook zijn de dieren bij plezierjacht vaak niet direct dood dus lijden zij nodeloos veel pijn. Een wrede verspilling van leven.

Wat vindt de Partij voor de Dieren van de jacht?

In het wild levende dieren moeten zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Een zekere mate van overlast moeten we accepteren. Door het steeds verder uitdijen van steden, industriegebieden, landbouw en wegennet, hebben dieren veel minder leefruimte gekregen. Helaas wordt in veel gevallen op basis van gebrekkige kennis van natuurlijke processen op in het wild levende dieren gejaagd. Of erger nog: om het plezier.

De Partij voor de Dieren kan er niet omheen dat er in Nederland gejaagd mag worden, maar zal er zich wel met alle mogelijke legale middelen tegen blijven verzetten. Het is maar de vraag of al deze jagers wel altijd in overeenstemming met de wet handelen en of zij in het bezit zijn van de juiste papieren. Er moet beter op worden toegezien dat jagers zich aan de regels houden. Er moet ook meer transparantie komen.

Hoe kunt u melden?

De Partij voor de Dieren roept iedereen op mogelijke misstanden te melden en zonodig ook aangifte te doen bij het regionaal Milieuteam van de politie. Goede, herleidbare informatie over het incident is bij een melding belangrijk: locatie, tijd, eventuele kentekens en/of digitale foto’s. U kunt deze dan samen met een beschrijving van wat er is gebeurd mailen naar gelderland [at] partijvoordedieren.nl. Met de verzamelde gegevens kan de Partij voor de Dieren inventariseren hoe de situatie in Gelderland ervoor staat en zonodig gefundeerd aandringen op maatregelen bij gemeenten, provincie of landelijke politiek.

Tips bij de melding:

  1. Wat heeft er plaats gevonden;
  2. Waar heeft het incident plaats gevonden;
  3. Datum en tijd;
  4. Heeft u foto's gemaakt (graag meesturen als dat mogelijk is);
  5. Doe aangifte bij de politie en laat u niet wegsturen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Nijmegen meest diervriendelijke gemeente

Wethouder Lenie Scholten van Nijmegen is erg blij met de erkenning van meest diervriendelijke Gelderse gemeente door de Pa...

Lees verder

Eerste Apeldoorns restaurant met Vleesloze Maandag

WERKGROEP - In samenwerking met de Partij voor de Dieren introduceert Italiaans restaurant Bel Paese als eerste in Apeldoor...

Lees verder