Provincie Gelderland stopt met verkoop van omstreden paar­den­vlees­kro­ketten


28 maart 2014

Ook de provincie Gelderland bood kroketten met vlees van mishandelde paarden aan in het bedrijfsrestaurant. Na alle aandacht in de pers en media en een uitzending van Radar afgelopen week, is de provincie gestopt met de verkoop van het omstreden product.

De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van het onderzoek van Eyes on Animals over de waarheid van paardenvlees, nagevraagd of in het bedrijfsrestaurant ook producten van de omstreden leveranciers (Ad van Geloven/Mora, Beckers, Groenveld Vlees, Visser en van Walsum) gebruikt worden. Dat bleek het geval te zijn. Naast duurdere biologische rundvleeskroketten en vegetarische kroketten, konden ambtenaren tijdens hun lunch ook kiezen voor de goedkope paardenvleesvariant van Ad van Geloven/Mora.

Saillant detail is dat de Statenleden tijdens hun maandelijkse vergadering alleen de duurdere kroketten met biologisch vlees, en vegetarische kroketten krijgen aangeboden.

Dat er in het bedrijfsrestaurant kroketten geserveerd werden met restvlees van paarden uit Zuid- en Noord-Amerika waar men volgens het onderzoek niet omkijkt naar dierenwelzijnswetten, lijkt in tegenspraak met uitspraken van het college dat waar mogelijk bij bijeenkomsten voor biologische en regionale producten wordt gekozen. Inmiddels heeft de keuken besloten op zoek te gaan naar een alternatief. De huidige voorraad paardenvleeskroketten zal de komende weken nog wel worden aangeboden (aan wie ze nog wil eten) om de voorraad op te maken.

De fractie wil graag benadrukken dat de kwaliteit van het Gelderse bedrijfsrestaurant hoog is. De diverse salades en andere plantaardige maaltijden zijn altijd met zorg bereid en heel smakelijk.

Gerelateerd nieuws

Aandacht voor dierenwelzijn bij Vruchtbare Kringloop

De Partij voor de Dieren dient tijdens de vergadering van Provinciale Staten een amendement in om aandacht voor dierenwelzijn...

Lees verder

Geen afschot, maar verjagen met laser

De Partij voor de Dieren vraagt het college tijdens de rondvraag bij de commissie Landelijk gebied of ze bereid is een laserp...

Lees verder