Provincie maakt eindelijk oude docu­menten openbaar


1 juli 2024

Na jaren van aandringen heeft de Partij voor de Dieren succes geboekt: het college heeft eindelijk de documenten openbaar gemaakt waar de Partij voor de Dieren al sinds 2017 om vraagt. Het gaat om informatie uit een eerder Stateninformatiesysteem, die bij ingang van het nieuwe informatiesysteem in 2013 plotseling niet meer beschikbaar waren.

Ons voormalig Statenlid Luuk van der Veer probeerde de informatie lange tijd boven water te krijgen. Het was jarenlang vrij toegankelijk via de website, maar sinds de provincie op een ander automatiseringssysteem overging in 2013, waren ze alleen nog toegankelijk voor een beperkte groep medewerkers. Van der Veer probeerde het eerst via een WOO-verzoek, maar die werd afgewezen. Via de rechter kreeg hij toch gelijk.

Naar aanleiding van die uitspraak besloten Provinciale Staten in 2021 om ‘binnen zes maanden na de datum van dit besluit alle stukken vanaf 2012 terugwerkend naar 2003 geanonimiseerd en voor iedereen toegankelijk beschikbaar te maken in SIS, met uitzondering van brieven van derden’, staat in het ontwerpbesluit.

Toch werd dit besluit nog niet uitgevoerd. Na veelvuldig aandringen zijn nu dan eindelijk alle stukken overgezet naar het Gelders Archief, waarmee de informatie online raadpleegbaar is via een E-depot. We zijn blij dat hiermee de informatie voor Gelderlanders beter toegankelijk is, wat de transparantie en betrokkenheid van Gelderlanders ten goede komt.

Gerelateerd nieuws

Brief aan gemeente Maasdriel: stop met de paardenmarkt in Hedel!

Dieren die met een stok worden geslagen, kenmerken van verwaarlozing en extreem magere dieren, dieren die niet kunnen drinken...

Lees verder

Succes! Provincie neemt innovatieve maatregelen bij windmolens tegen faunaslachtoffers

Goed nieuws! Ons voorstel is aangenomen om vogels en vleermuizen beter te beschermen bij de nieuwe windmolens in Horst en Tel...

Lees verder