Rapport over onderzoek bijvoeren wilde zwijnen openbaar


15 januari 2008

In oktober 2007 stelde de PvdD- fractie in Gelderland een aantal vragen over mogelijk illegale bijvoerpraktijken en de relatie tot de hoge populatie wilde zijnen op de Hoge Veluwe. Ook vroeg de fractie aan de gedeputeerde hier onderzoek naar te laten doen. De gedeputeerde van Landelijk gebied en Water (LGW) Harry Keereweer zei een onderzoek toe. (Foto: gedeputeerde Keereweer)

Inmiddels is het rapport verschenen: rapport

De Stentor berichtte vanavond op haar internetsite het volgende nieuws hierover:

Wilde zwijnen worden niet bijgevoerd
door Wijnand Kooijmans


VELUWE- Er is geen sprake van massale illegale voerpraktijken van wilde zwijnen op de Veluwe. In de afgelopen jaren zijn niet meer dan twee processen-verbaal opgemaakt. Bewijzen van illegaal bijvoeren blijken in de praktijk niet te kloppen.

Tot die conclusie komt de provincie Gelderland naar aanleiding van een rapport dat in opdracht van het college van gedeputeerde staten is opgesteld door Oord Faunatechniek in Wedde.

De kans dat er te veel lokvoer wordt gestrooid wordt door elf van de dertien grote terreineigenaren op de Veluwe als klein tot nihil geschat. Alleen de gemeenten Nunspeet en Ermelo sluiten niet uit dat de normen voor lokvoeren mogelijk worden overschreden. Zij bezitten 3.750 hectare van de 56.760 hectare gebied waar wilde zwijnen voorkomen.

Het verstrekken van lokvoer wordt door de terreineigenaren als noodzakelijk ervaren en is ook toegestaan op grond van het Faunabeheerplan Veluwe. Anders kan niet aan het gewenste afschot van zwijnen worden voldaan en kunnen er ook geen goede tellingen worden verricht.

Bijvoeren heeft volgens de onderzoekers nauwelijks invloed op het aantal wilde zwijnen. Er moet zeventienhonderd kilogram maïs worden gestrooid voor de toename van de wildstand met één zwijn. Om het verschil tussen het gewenste aantal en het aantal werkelijke aanwezige zwijnen te verklaren moet, zo stelt Oord Faunatechniek, meer dan 1,5 miljoen kilogram aan voer per jaar moeten worden verstrekt.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Hoorzitting Drukjacht tijdens commissie Bezwaar en Beroep

Op dinsdag 8 januari zal een hoorzitting over de drukjacht en de vermeende overlast met de wilde zwijnen plaatsvinden in het ...

Lees verder

Opinie: Bewoners buiten spel in en om Landbouw Ontwikkelings Gebieden

Verplaatsen intensieve veehouderij is verplaatsen problematiek Je zult er maar wonen. Fijn hè, wonen in het open en ...

Lees verder