Ruim baan voor wilde zwijnen op Veluwe


19 maart 2009

WERKGROEP - Marianne Thieme, Tweede Kamerfractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, bepleit sinds november 2008 aandacht voor een diervriendelijke preventiemethode om zwijnen weg te houden van Veluwse snelwegen. Inmiddels zijn op het belangrijkste knelpunt bij de A28 wildroosters aangebracht. Hier vallen wilde zwijnen niet langer ten prooi aan het langsrazende verkeer. De Partij voor de Dieren is blij met de wildroosters en viert dat door een officieuze openingshandeling ter plekke op maandag 23 maart om 11.00.

Marianne Thieme bracht zaterdag 22 november jl. een demonstratief werkbezoek aan de Elspeterweg in Nunspeet. Daar bood de provincie Gelderland nog steeds een vrije doorgang aan wilde zwijnen tot de A28. “Onbegrijpelijk dat er nog steeds geen wildroosters liggen,” zei Thieme, ”en dat bestuurders van Gelderland denken dat je problemen zou kunnen indammen door 90% van de zwijnenpopulatie naar de eeuwige jachtvelden te helpen”.

Mensen krijgen een beeld gepresenteerd dat zwijnen een gevaar voor het verkeer zouden vormen, maar vergeten dat de automobilisten de daders zijn en de zwijnen de slachtoffers. Zwijnen worden letterlijk tot het uiterste gedreven wanneer 9 van elke 10 dieren tijdens de nachtelijke uren gedood worden door jagers. Juist daardoor wordt de populatiedynamiek verstoord, krijgen zwijnen onnatuurlijk veel jongen en ontstaan verkeersonveilige situaties. Thieme: "Dit hek en dit wildrooster, zullen tevens de begrenzing moeten vormen van de massaslachting op de Veluwe die in de afgelopen jaren plaats heeft gevonden zonder enige wetenschappelijk onderbouwde noodzaak!"

Met de aanleg van wildroosters ontvalt de noodzaak tot massaal afschot van wilde zwijnen op de Noord-Veluwe. Op provinciale wegen zullen meer snelheidsbeperkingen moeten worden ingevoerd en elektronische waarschuwingssystemen, maar het kan en mag niet zo zijn dat 90% van een beschermde diersoort jaarlijks wordt afgeschoten om automobilisten ruim baan te geven door een natuurgebied. Ook wroetschade door wilde zwijnen kan geen aanleiding zijn voor afschot, zolang op de Veluwe gevestigde campingeigenaren en woningbezitters zelf geen preventieve maatregelen treffen in de vorm van deugdelijke zwijnenkerende rasters rond hun schadegevoelige percelen.

--

Samengevat:

  • Opening wildroosters door Marianne Thieme
  • Elspeterweg in Nunspeet, afrit 14 op de A28, richting Elspeet/ Vierhouten
  • Maandag 23 maart, 11.00

Gerelateerd nieuws

Vrees Gelders OV op slachtafval

Arnhem, 17 februari 2009 – De Partij voor de Dieren Gelderland stelt vandaag vragen aan het College over de voortdurende o...

Lees verder

Officieuze opening wildroosters door Marianne Thieme

WERKGROEP - Marianne Thieme opende maandagochtend 23 maart officieus het wildrooster bij de A28 bij Nunspeet. Dit wildrooster...

Lees verder