Wacht­huisje perron Aalten weg door hang­jon­geren


27 november 2013

In Aalten is het wachthuisje op het middelste perron weggehaald. Vooral bij regen en guur weer een vervelend situatie voor de wachtende treinreizigers. Als reden werd gegeven dat de veiligheid in het geding kwam, omdat het perron te smal is. In Ruurlo en Vorden zijn echter ook wachthuisjes, en deze perrons zijn even groot. De Partij voor de Dierenfractie Gelderland heeft hierover vragen gesteld.

Uit de antwoorden blijkt nu dat er grote groepen scholieren op het perron staan die zich gedragen als hangjongeren. De combinatie van een smal perron en grote groepen hangjongeren kan leiden tot gevaarlijke situaties. Daarom heeft ProRail besloten het wachthuisje weg te halen.

Op station Aalten stappen dagelijks 1450 reizigers in en uit.

Naar aanleiding van de antwoorden op onze vragen heeft gemeenteraadslid Joop Wikkerink van Fractie Progressieve Partij ook vragen gesteld over de verwijdering van het wachthuisje op het station. Hieronder de antwoorden op de vragen.

Antwoord:
In verband met het vervangen van de perronbestrating zijn ook de schuilgelegenheden verwijderd. Deze waren dusdanig verouderd dat zij aan vervanging toe waren.

Reactie ProRail: "De oude ABRI’s waren aan de brede kant voor dit smalle perron en de nieuwe markeringen maakten de situatie nog smaller. Dat is niet bevorderlijk voor de veiligheid in de loopstromen. Om pragmatische reden is de oude ABRI alvast verwijderd in combinatie met werkzaamheden nieuwe bestrating etc. Aan levering van de nieuwe (smallere) ABRI is een termijn gebonden, maar deze zal op korte termijn, doch z.s.m. geplaatst worden."

De overlast op het perron wordt gehandhaafd door de treintoezichthouders. Wanneer de jongeren geen vervoersbewijs hebben dan worden zij verzocht het perron te verlaten.