Water­schap vernielt natuur tijdens onderhoud watergang


5 november 2013

De Partij voor de Dieren fractie Gelderland kreeg vandaag een verontrustende melding binnen. Vermoedelijk heeft Waterschap Rijn en IJssel kilometers begroeiing weggemaaid langs het Afleidingskanaal ten oosten van Zutphen, tijdens onderhoud van een watergang. Het gebied is onderdeel van een ecologische verbindingszone waar natuur en dieren juist beschermd moeten worden.

In de melding is aangegeven dat door het verwijderen van de begroeiing ijsvogels en reigers niet meer kunnen vissen, meerkoeten hun territoria en voedsel verliezen, vissen hun beschutting kwijt zijn en jonge kikkers, padden en muizen zijn verdwenen. Een van de meerkoeten op de locatie mist sinds kort een pootje. Waarschijnlijk is hij afgemaaid.

Het waterschap is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de watergangen, maar ze mogen daarbij geen dierenleed veroorzaken of natuur vernielen. De Partij voor de Dieren wil dat watergangen zorgvuldig beheerd worden, waarbij rekening wordt gehouden met dier en natuur. De fractie heeft hierover vandaag kritische vragen gesteld aan het college.

Gerelateerd nieuws

Fikse botsing tussen D66 en Partij voor de Dieren

Vandaag was er een fikse botsing tussen D66 en Partij voor de Dieren fractie. We hadden voor de commissievergadering Landelij...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt ganzenakkoord aan de orde

Op dit moment wordt het ganzenakkoord per provincie uitgewerkt in een Faunabeheerplan. Het akkoord moet ervoor zorgen dat de ...

Lees verder