Monde­linge vragen over asbest risico steen­fa­briek Dodewaard


Indiendatum: nov. 2016

Recent zijn er meerdere artikelen verschenen op Omroep Gelderland waarin bericht wordt over de rechtszaak tegen twee beheerders van de voormalige Steenfabriek Waalwaard in Dodewaard. Uit de artikelen ontstaat het beeld dat er fouten zijn gemaakt bij het informeren van bezoekers van evenementen die in de voormalige steenfabriek zijn georganiseerd tussen september en november 2011 over de mogelijke risico’s die ze hebben gelopen.

Vragen:

  1. Wanneer was GS op de hoogte van het asbest risico in de steenfabriek in Dodewaard?
  2. Door welke instantie is GS op de hoogte gebracht van het asbestrisico?
  3. Welke rol/verantwoordelijkheid heeft de provincie bij asbestrisico’s in oude panden, zoals de steenfabriek in Dodewaard, en hoe is deze rol in dit geval opgepakt?

Maaike Moulijn
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren

Joa Maouche
Lid Provinciale Staten Gelderland
Groen Links

Indiendatum: nov. 2016
Antwoorddatum: 30 nov. 2016

Integrale beantwoording

De provincie heeft geen verantwoordelijkheid bij asbestrisico’s in oude panden zoals de steenfabriek. Het is algemeen bekend dat in oude gebouwen op grote schaal asbest aanwezig is. Uw commissie bespreekt op 30 november ook de problematiek rond asbestdaken. Onze betrokkenheid bij Waalwaard was dat we ten behoeve van de verplaatsing van De Beijer opdracht hebben gegeven aan DLG tot verwerving van de Waalwaard. DLG heeft begin september 2011 het onderzoeksbureau Argos opdracht gegeven tot het doen van een asbestonderzoek. Eind september 2011 heeft DLG aan het projectteam voor de verplaatsing van De Beijer gemeld dat er een asbestverontreiniging aanwezig was en dat er vervolgonderzoek nodig was. In de tweede week van december 2011 heeft DLG het projectteam geïnformeerd over de resultaten van het rapport.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer