Vragen over anoni­mi­seren WOB docu­menten


Indiendatum: mrt. 2014

Op de website van de provincie bevindt zich een pagina met antwoorden op de ingediende WOB-verzoeken.

De antwoorden zijn geanonimiseerd, maar dat is niet altijd op dezelfde manier gebeurd. Bij diverse brieven, ook recente, is de naam van de geadresseerde onzichtbaar gemaakt door er in het pdf bestand een zwart balkje overheen te tekenen. Het is echter eenvoudig mogelijk om onder dat zwarte balkje te kijken, en de naam van de geadresseerde te lezen. (Dit doet denken aan de manier waarop de gemeente Apeldoorn documenten anonimiseerde, namelijk door een wit lettertype te kiezen. De tekst kon eenvoudig weer zichtbaar gemaakt worden, bijvoorbeeld door ze te knippen en in een ander document te plakken.)

Vragen:

  1. Kunt u de documenten waarbij dit het geval is aanpassen ?
  2. Heeft de provincie een richtlijn voor het anonimiseren van documenten ?
  3. Bestaat er een landelijke richtlijn op welke manier bestanden, bijvoorbeeld degene die via een website worden aangeboden, het best geanonimiseerd kunnen worden ?
  4. Is er landelijk overleg over dit soort zaken, bijvoorbeeld via het IPO of de VNG, om te voorkomen dat iedere provincie of gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden ?


Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

-> Hier zijn de vragen als PDF te vinden


Indiendatum: mrt. 2014
Antwoorddatum: 20 mrt. 2014

Vraag 1:
Kunt u de documenten waarbij dit het geval is aanpassen?

Antwoord:
Ons college draagt er zorg voor dat de WOB-documenten die op de provinciale site staan aangepast worden. Naar verwachting is deze aanpassing begin april klaar.

Vraag 2:
Heeft de provincie een richtlijn voor het anonimiseren van documenten?

Antwoord:
Er is een interne instructie voor het anonimiseren van documenten: Handleiding Anonimiseren van PDF document. Deze instructie is in augustus 2013 aangescherpt met extra beveiligingsaspecten, naar aanleiding van het raadplegen van WOB-documenten op mobiele apparaten. Er wordt op dit moment gewerkt aan de optimalisering van het anonimiseringsproces.

Vraag 3:
Bestaat er een landelijke richtlijn op welke manier bestanden, bijvoorbeeld degene die via een website worden aangeboden, het best geanonimiseerd kunnen worden?

Antwoord:
Bij het anonimiseren van documenten passen wij het bepaalde in de artikelen 10 en 11 van de Wet openbaarheid van bestuur toe. Tevens passen wij de op die artikelen gebaseerde jurisprudentie toe omtrent de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de niet tot personen herleidbare informatie.

Vraag 4:
Is er landelijk overleg over dit soort zaken, bijvoorbeeld via het IPO of de VNG, om te voorkomen dat iedere provincie of gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden?

Antwoord:
Het onderwerp heeft de aandacht in de Interprovinciale overleggroep Documentaire Informatievoorziening.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

-> Hier zijn de antwoorden als PDF te vinden

Interessant voor jou

Mondelinge vragen over faunabeheerplan

Lees verder

Vragen over voorbereidingsbesluiten

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer