Vragen over het busklimaat op warme dagen


Indiendatum: aug. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

De afgelopen week was het bij buitentemperaturen tussen 25 en 30 graden, net als in juli, tamelijk warm in de bus. (Een bezoek aan de sauna is er niets bij.) De zon schijnt binnen via grote ramen. Enkele bussen hebben nog twee dakluiken, sommige één, maar andere bussen hebben helemaal geen dakluik meer. En sommige bussen hebben achterin nog twee raampjes die geopend kunnen worden, maar meestal is dat niet het geval. (voor de chauffeur is er een klein airconditioning).

Vragen

Vorige week zijn met speciale bakfietsen metingen gedaan aan het klimaat in de binnenstad. De leerstoel Meteorologie en luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit voerde de metingen uit. De provincie Gelderland is een van de deelnemers aan het project. “Door de klimaatverandering zullen vaker extreme situaties als hittegolven voorkomen” 2, aldus het onderzoek.

 1. Zouden er (mede in verband met de nieuwe aanbesteding) op een warme dag ook metingen gedaan kunnen worden in de verschillende type bussen die in gebruik zijn, om te zien in welke bus de ventilatie het best voldoet ?
 2. Welk type bus zou op dit moment qua ventilatie en binnenklimaat het beste voldoen bij warm weer ?
 3. Volgend jaar komen er mogelijk nieuwe bussen. In het bestek voor de nieuwe aanbesteding staat :
  Al het op vaste en versterkingsritten in te zetten materieel is voorzien van:
  - een goed werkende luchtverversing
  ” Maar of dat voldoende duidelijk is ? Kan er bij de vervoerders nog aandacht voor de luchtverversing in de nieuwe bussen worden gevraagd ?

Nu we het toch over het openbaar vervoer en het weer hebben : bij de meeste bushaltes is aan de rechterzijde een reclameposter aangebracht. Aan de linkerzijde is er glas, waardoor men de bus kan zien aankomen. Dit is belangrijk, omdat men bij haltes waar meer lijnen langskomen de buschauffeur op tijd even moet waarschuwen dat men mee wil rijden.

 1. Bij sommige grotere (dubbele) halteplaatsen is aan de rechterzijde ook een poster aangebracht. In de halte kan men dan de bus niet meer zien aankomen. Vooral bij regen, of wanneer men wat langer moet wachten en van het bankje gebruik wil maken om een krant, een boek, of provinciale beleidsnota’s te lezen, is dit hinderlijk. Kan hier een oplossing voor gevonden worden ?

En nu we het toch over reclame hebben : via de website ov9292.nl kan reisinformatie opgevraagd worden. Over het algemeen functioneert dit prima, maar het is minder prettig dat een groot deel van het scherm met reclame gevuld is, waar men op zo’n moment geen behoefte aan heeft :

Altijd moet er gescrolled worden om de onderkant van het reisadvies te kunnen lezen. Zonder de reclame, en met een wat praktischer menu, zou dat niet meer nodig zijn. Het bestek voor de nieuwe aanbesteding zegt onder andere :
Naast de dienstregelinginformatie die wordt gepresenteerd via 9292ov.nl gaan we er van uit dat de concessiehouder een eigen internetsite heeft, waarop heldere reisinformatie staat.
9292ov.nl is een website van de gezamenlijke vervoersbedrijven :
9292 is een samenwerkingsverband van alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland, verenigd in drie takken: NS, streekvervoer en stadsvervoer. Zij zijn aandeelhouders van REISinformatiegroep bv, waar 9292 een merknaam van is.” volgens 9292ov.

 1. Is het mogelijk te vragen om de website vrij van overbodige reclame te maken ? (De reclame maakt de dienst waarschijnlijk niet goedkoper.)

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: aug. 2009
Antwoorddatum: 14 sep. 2009

» de antwoorden op de website van de provincie

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer