Vragen over het kaart­ma­te­riaal op de website


Indiendatum: aug. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

De provincie heeft allerlei kaartmateriaal op de website staan. Onze fractie maakt er dankbaar gebruik van.

Vragen

  1. Sommige gegevens zijn al enkele jaren oud. Soms is het zinvol zo’n oudere versie naast een nieuwe te laten bestaan, bijvoorbeeld als het een bepaald PS of GS besluit betreft. Hoe wordt in zo’n geval duidelijk aangegeven dat het een oude versie betreft, en dat er een nieuwere versie beschikbaar is ? (Het naderhand opnemen van een datum in de kaartnaam heeft als nadeel dat oude links niet meer werken.)
  2. Door “kaartnaam” in de url op te nemen is het mogelijk op te geven welke kaart van een atlas geopend moet worden. Verder bleek het mogelijk te zijn (hoewel dit niet ergens vermeld staat) via Xmin,Ymin,Xmax,Ymax een bepaald kaartgebied te openen: http://geodata2.prv.gelderland.nl/apps/groengelderland/?kaartnaam=Probleemgebieden&Xmin=189718&Ymin=442767&Xmax=192242&Ymax=444543.

    Dit is erg praktisch als we binnen de fractie links doorsturen, of als we vragen van derden beantwoorden, of als we een vraag naar een provinciale dienst willen sturen, omdat je via de link dan direct op de goede plek van de goede kaart terecht komt. (Zoals ook bij Google maps mogelijk is.) Ook bij het behandelen van zienswijzen bij bijvoorbeeld EHS wijzigingen is het handig als er al een link naar het goede kaartgebied wordt bijgevoegd.

    Helaas is het niet mogelijk kaartlagen via de url te selecteren. Sommige atlassen, bijvoorbeeld de gebiedenatlas, hebben maar één kaart, en veel kaartlagen die alleen handmatig geselecteerd kunnen worden. Zou het op een eenvoudige manier mogelijk gemaakt kunnen worden om via de url niet alleen de kaart maar ook kaartlagen te kunnen selecteren ?
  3. Sommige atlassen zijn tegenwoordig via http://ags.prvgld.nl/GLD.Atlas toegankelijk. Dit werkt minder prettig dan via http://geodata2.prvgld.nl/apps. Zo kunnen bij GLD.Atlas via de url geen links naar bepaald kaarten of kaartgebieden worden gemaakt, en is er geen extractie functie aanwezig. Wat is het idee achter de nieuwe manier, en kunnen de extra functies ook beschikbaar worden gemaakt ?
  4. Soms is het lastig bepaalde informatie weer terug te vinden, bijvoorbeeld informatie die via de info functie alleen bij een bepaalde kaartlaag op te vragen is, en niet bij andere. (Dan is het bijvoorbeeld handig als zo’n kaartlaag via de url door de gebruiker bewaard kan worden.) Het is soms even puzzelen bij welke atlas de betreffende kaartlaag en data aanwezig is onder “kaartlagen”. Kan daar nog iets op verzonnen worden ? (Een totaal-inhoudsopgave ? Een totaaloverzicht welke kaartlagen en data via welke atlas en kaart te vinden zijn ?)
  5. Kaarten bestaan uit een voorgedefinieerde set van kaartlagen. Die kaartlagen zijn niet altijd te selecteren via "Kaartlagen toevoegen". Bij de kaart “Kernkwaliteiten EHS 2005” zijn er bijvoorbeeld diverse kaartlagen, waaronder "Parels, signalering". Als we beginnen met een andere voorgedefinieerde kaart, en dan deze laag willen toevoegen is hij er niet. Waarom niet ?
  6. “Favorieten” die in de ene atlas (bijvoorbeeld de bodematlas) aangemaakt worden, kunnen ook in een andere atlas gebruikt worden (bijvoorbeeld het Streekplan). Maar in andere kaarten werkt het soms niet. Bij nader inzien bleek dat te komen doordat sommige atlassen via “geodata2.prv.gelderland.nl” en andere via “geodata2.prvgld.nl” werden benaderd. Gaat het dan op hetzelfde kaartmateriaal dat via een andere server benaderd wordt, of om een kopie, die inconsistent zou kunnen raken ?
  7. Bij sommige atlassen is de extractie/download functie (waarmee kaartgegevens opgehaald kunnen worden) wel aanwezig, bij de meeste niet. Kan de optie altijd aanwezig zijn ?
  8. Soms is het niet mogelijk met de extractie functie gegevens op te halen, hoewel het openbare gegevens zijn. Waarom niet ?
  9. Waarom is indertijd de praktische kaart verwijderd, die een indicatie gaf van de afstand tussen agrarische bedrijven en natuurgebieden ? Kan er een nieuwe kaart gemaakt worden, met eventueel de opmerking dat aan de gegevens geen rechten kunnen worden ontleend ?

  10. In de gebiedenatlas zijn onder “Gebieden” links aanwezig naar de verschillende TOP-lijst- en PMJP-gebieden. Dit is heel praktisch. Eventueel kan daar dan een favoriet worden aangemaakt die weer in andere atlassen gebruikt kan worden. Kunnen daar ook links naar de verschillende Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOGS) worden toegevoegd ? Of kan er een aparte atlas gemaakt worden die speciaal dient om daar links naar alle diverse locaties te kunnen opzoeken ?
  11. De atlas van het meetnet grondwaterkwaliteit laat gegevens betreffende de grondwaterkwaliteit zien. De meeste metingen eindigen rond 2003 of 2006.

    Wordt er niet meer gemeten, of worden de gegevens in verband met gebrek aan belangstelling niet meer ingevoerd ?
  12. Bij de zienswijzen bij de EHS herindeling werd soms verwezen naar een perceelnummer. Het kon nu alleen opgezocht worden door allerlei percelen te proberen, en de informatie op te vragen. Wellicht kan de zoekfunctie nog eens zo worden gemaakt dat er ook ergens op perceelnummer gezocht kan worden ? (Als het maar in een of andere atlas kan, kan er een favoriet worden aangemaakt die dan weer in andere atlassen bruikbaar is.)
  13. Op deze plaats is een praktisch overzicht van de atlassen te vinden. Helaas is het niet helemaal compleet. Is dat wel de bedoeling ?
  14. Als we in de kaart “EHS Streekplanherziening na inspraak november 2008” informatie opvragen is niet helemaal duidelijk waarom de “status”velden in de ene laag anders zijn dan in de andere ? (Dit was in mei/juni bij de discussie over de EHS aan de orde.) Bijvoorbeeld: (afbeelding)

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: aug. 2009
Antwoorddatum: 21 sep. 2009

» de antwoorden op de website van de provincie

Interessant voor jou

Vragen over woningisolatie

Lees verder

Vragen over het busklimaat op warme dagen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer