Vragen over woningisolatie
Indiendatum: aug. 2009
» deze vragen op de website van de provincie
Een onderdeel van het Gelders klimaat- en duurzaamheidsbeleid is het terugdringen van het gasverbruik voor verwarming van (bestaande) woningen. Belangrijk, ook omdat de verwarmingskosten voor bestaande woningen de komende jaren verder zullen stijgen. Investeringen in woningisolatie verdienen zich over het algemeen snel terug. Onze fractie krijgt uit de beschikbare beleidsdocumenten nog niet een goed beeld, hoe het beleid op dit gebied zal uitwerken, en of het voldoende zal zijn.
Vragen
- In de Gelderse regelingenbank komen onder andere in de volgende beleidsregels en subsidieregels passages m.b.t. woningisolatie voor :
“Beleidsregel subsidieverstrekking klimaat”:
“e het ontwikkelen van kennis en het creëren van draagvlak bij woningcorporaties en verenigingen van eigenaren voor de toepassing van kosteneffectieve concepten voor realisatie van een energielabel B bij planmatig onderhoud of renovatie van bestaande woningen;”
en
“Subsidieregeling vitaal Gelderland 2008”:
“Artikel 2.12.1 Algemeen
Subsidie wordt uitsluitend verstrekt ten behoeve van de volgende activiteiten ter uitvoering van het Gelders Klimaatprogramma 2008-2011:
a. haalbaarheidsstudies, planontwikkeling en kennisuitwisseling;
b. innovatieve projecten;
c. investeringen energie-infrastructuur;
d. communicatie en bewustwording;
e. aanpak bestaande woningen;”
Kunt u een kort totaaloverzicht geven van de regelingen op dit gebied (met referenties naar de verschillende documenten op www.gelderland.regelingenbank.eu) ? - Is bekend hoe groot de bijdrage van de provincie aan investeringen in duurzamere woningen is vergeleken met de bijdragen van het rijk, de Gelderse gemeenten, en woningeigenaren, en vergeleken met investeringen van andere provincies ?
In de “EnergiebesparingsMonitor gebouwde omgeving 2004” maakte Senter Novem een analyse van de ontwikkeling van het gasverbruik in woningen. Op bladzijde 41 is te zien dat besparingen met name bepaald worden door het toepassen van isolatie, en door de aardgasprijs. Meerverbruik is er door nieuwe woningen, en door een toenemende categorie “onverklaarbaar”. Daarnaast is het effect van vergrijzing, van kleinere huishoudens, grotere woningen, en klimaateffecten ingeschat.
- De cijfers geven een gemiddelde over Nederland, maar het is waarschijnlijk (afhankelijk van het woningbestand) dat er tussen regio’s, wijken en buurten verschillen zijn. Zijn er ook (recente) gegevens of schattingen specifiek voor Gelderland bekend ?
- Hoe zal in de komende jaren naar verwachting de ontwikkeling van het energieverbruik voor verwarming en de bijbehorende kosten en CO2 uitstoot in Gelderland zijn ?
- In het rapport “CO2-neutraal Voorschoten” (uitgangspunt voor het klimaatbeleid in de gemeente Voorschoten) is onder andere een analyse van het woningenbestand in de gemeente gemaakt. Is er ook zo’n analyse van het woningenbestand (en de ontwikkeling ervan) in de provincie Gelderland, of in Gelderse gemeenten ?
- Verwarmingskosten vormen soms een substantieel deel van het huishoudelijk budget. In hoeverre zijn extra verwarmingskosten (wanneer meer oudere of minder goed geïsoleerde woningen dan gemiddeld aanwezig zijn in een regio) van invloed op de ontwikkeling van de regio ?
- Vorig jaar zijn er in Nijmegen infraroodopnamen gemaakt van daken, om warmteverlies via slecht geïsoleerde daken in kaart brengen. Zou het niet mogelijk zijn (en eenvoudiger zijn) om de gasleveranciers te vragen naar het mediane gasverbruik van huishoudens per wijk of buurt, met inachtneming van de privacy, om zo een goed overzicht te krijgen van regio’s waar nog werk aan de winkel is, en van de jaarlijkse ontwikkeling van het gasverbruik ? Of zijn deze gegevens al bekend ?
Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.
Interessant voor jou
Vragen over de electronische dienstverlening en inzage vergunningen
Lees verderVragen over het kaartmateriaal op de website
Lees verder