Vragen over natuur­ge­bieden, bebouwing en zicht­lijnen


Indiendatum: dec. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

Vorige maand ontvingen de Statenleden de “visie en voorstellen van Staatsbosbeheer voor de herontwikkeling van Radio Kootwijk”. Los van de andere inhoud, is het opvallend dat nog steeds gesproken wordt over het creëren van zichtlijnen.

Op develuwemooimijnplek.nl en op verkniptlandschap.nl is te zien dat veel mensen het open en stille natuurlandschap waarderen, waar geen (met de natuur contrasterende) bebouwing te zien is.

Plekken waar niets van bebouwing en bedrijvigheid te zien is zijn al zeldzaam. Grote aaneengesloten gebieden waar je in kunt wandelen zonder iets van bebouwing te zien zijn des te meer bijzonder. Het zijn de stiltegebieden voor het oog. Beleving van zo’n natuurgebied is misschien subjectief, maar de kwaliteit “vanaf alle plaatsen in een groot open gebied is geen bebouwing waarneembaar” is objectief vast te stellen.

Op daarmoetikzijn.nl is te zien dat vanaf de Hoog Buurlose Heide naar het zuiden een in Nederland uniek heide- en bosgebied is zonder horizonvervuiling (klik op onderstaand plaatje). Onze indruk is dat de oppervlakte natuurgebied waar geen bebouwing te zien is afneemt in Gelderland. We zouden er dus zuinig mee om moeten gaan, en ze van provinciaal belang moeten verklaren. Zichtlijnen op gebouwen verkleinen en versnipperen dit soort gebieden. Zichtlijnen in een natuurgebied kunnen even storend zijn als opvallende reclameborden langs de snelweg.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit constateerde vorig jaar dat het construeren van verschillende zichtlijnen van en naar het hoofdgebouw bij Radio Kootwijk het waardevolle onderscheid tussen open en bebost gebied gedeeltelijk teniet doet.

Vragen

  1. Bent u het met ons eens, dat het ontbreken van zichtbare bebouwing in een open natuurgebied, een eigenschap, een kwaliteit van die plek is ?
  2. Bent u het met ons eens dat grote convexe open natuurgebieden in Gelderland, waar geen bebouwing zichtbaar is, het beschermen waard zijn ?

Onze fractie is in overleg met het Planbureau voor de Leefomgeving om te bepalen wat het effect is van het creëren van de zichtlijnen, en wil graag via de Provinciale Ruimtelijke Verordening enkele gebieden zonder horizonvervuiling beschermen.

  1. Zijn GS bereid er bij Staatsbosbeheer op aan te dringen om geen zichtlijnen te creëren zolang geen discussie over dit onderwerp heeft plaatsgevonden ?

In antwoord op eerdere vragen over dit onderwerp is aangegeven dat de ecologische verbindingen ook zo kunnen worden aangelegd dat geen zichtlijnen ontstaan. Op bladzijde 67 van de visie staat dat Staatsbosbeheer verwacht in de winter van 2009-2010 te kunnen beginnen met het kappen van bomen voor de zichtlijnen, maar dat de uitvoering vanaf 2005 heeft gestagneerd omdat er in dit gebied veel vogelsoorten voorkomen die gekwalificeerd worden in Natura 2000. Enkele soorten hebben baat bij het voortbestaan van het huidige landschapsbeeld.

  1. Zullen er geen bomen worden gekapt voor de zichtlijnen, zolang het Natura 2000 beheerplan voor de Veluwe niet is vastgesteld ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: dec. 2009
Antwoorddatum: 1 feb. 2009

» deze antwoorden op de website van de provincie

De provincie wil niet bij Staatsbosbeheer aandringen op het niet creëren van zichtlijnen (dus: het kappen van bomen), zoals de Partij voor de Dieren verzocht. Volgens GS kan namelijk zowel het ontbreken van zichtbare bebouwing, als de aanwezigheid van zichtbare bebouwing (beide objectieve gegevens) in een open natuurgebied een kwaliteit (= subjectieve ervaring) zijn. Het ontbreken "geeft immers aanleiding om de natuur te ervaren als een plek waar het menselijk bedrijf ver weg is," aldus GS, en 'betekenisvolle' bebouwing, zoals cultuurhistorische of architectonische waarden zou logisch en passend kunnen zijn bij de natuurfunctie.

Op onze vraag of grote convexe open natuurgebieden waar geen bebouwing zichtbaar is, het beschermen waard zijn, antwoordt de provincie dat "open natuurgebied" geen specifieke categorie is binnen het ruimtelijk beleid. Ze noemt vervolgens wel "waardevolle open gebieden", waarvan (in bestemmingsplannen) de openheid niet aangetast mag worden. Natuurgebieden kunnen daar deel van uitmaken. Vooralsnog echter, ziet de provincie geen aanleiding om voor open natuurgebieden algemeen beleid te ontwikkelen die ‘zichtbaarheid als kwaliteit’ reguleert.

Wel zal de provincie de aanleg van deze zichtlijnen beoordelen voor het Natura 2000 beheerplan voor de Veluwe. Er wordt dan dus beoordeeld of de voorgestelde bomenkap voor de aanleg van de zichtlijnen past bij de natuur- en ontwikkelingsdoelen in het ontwerp-aanwijzingsbesluit. Ook als het opstellen van het Natura 2000 beheerplan vertraging oploopt, wordt een verzoek van Staatsbosbeheer voor een vergunning voor de bomenkap, op een zelfde manier beoordeeld.

Interessant voor jou

Vragen over de inpassing van een biogasinstallatie

Lees verder

Vragen over een jachtsluiting i.v.m. winterse omstandigheden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer