Vragen over pers­be­richten rijks­taken commis­saris van de Koning


Indiendatum: dec. 2015

-> de vragen en antwoorden als pdf vindt u hier

Onze fractie krijgt af en toe mail met vragen of opmerkingen over persberichten die betrekking hebben op de werkzaamheden van de commissaris van de Koning in zijn functie als rijksheer. Ook andere Statenleden ontvangen er mail over. De persberichten worden via persdesk@gelderland.nl verstuurd, en als contactpersonen zijn een woordvoerder van de afdeling communicatie en de piketmedewerker van de provincie vermeld. Daardoor is het niet altijd duidelijk of het een aangelegenheid betreft die onder de rijkstaken van de commissaris vallen, en of Statenleden en hun fracties er wel of niet op aangesproken kunnen worden, en er bijvoorbeeld vragen over zouden kunnen of moeten stellen.

Het geeft ook verwarring bij de media. Zo stond gisteren in de Stentor:

“VVD-coryfee Loek Hermans (64) is vanaf 1 februari waarnemend burgemeester van de gemeente Zutphen. Dat maakte de provincie Gelderland dinsdagmiddag bekend.”

en

“Volgens de provincie is er een gesprek geweest met Loek Hermans en alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad, de griffier en de adviseurs (wethouder en de gemeentesecretaris).”

De vraag is wat de provincie Gelderland en de medewerkers van de provincie er mee van doen hebben. Het gaat om een aanstelling van een waarnemend burgemeester door de commissaris in zijn functie als rijksheer.

Zo waren er ook persberichten van de provincie over de koninklijke onderscheidingen van de heer ’t Hart (waarbij de commissaris in zijn rol als rijksheer inging op de kansen op de Chinese zuivelmarkt, en de lobby-inzet daarvoor, een politiek gevoelig onderwerp, waar onze fractie een ander standpunt over heeft) en van de heer Dijkhuizen.

  1. Is het mogelijk om het in persberichten duidelijker aan te geven als het bericht gaat over rijkstaken van de commissaris, waar Provinciale Staten geen bemoeienis mee hebben ?
  2. Zouden ze bijvoorbeeld vanaf een apart mailadres verstuurd kunnen worden ?
  3. Is het niet juister als de gemeente het nieuws over een waarnemend burgemeester, of over een koninklijke onderscheiding in die gemeente, zelf bekend maakt ?
  4. Valt het werk van de afdeling communicatie van de provincie geheel onder het budget dat door PS is vastgesteld, of is er een apart budget voor de rijkstaken ?
  5. Klopt het dat Provinciale Staten geen bemoeienis hebben met de aanstelling van een waarnemend burgemeester ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren

Indiendatum: dec. 2015
Antwoorddatum: 20 jan. 2016

Vraag 1:
Is het mogelijk om het in persberichten duidelijker aan te geven, als het bericht gaat over rijkstaken van de commissaris, waar provincie en Provinciale Staten geen bemoeienis mee hebben ?

Antwoord:
Ja

Vraag 2:
Zouden ze bijvoorbeeld vanaf een eigen mailadres verstuurd kunnen worden ?

Antwoord:
Gezien het antwoord op vraag 1 is dit niet nodig.

Vraag 3:
Is het niet juister als de gemeente het nieuws over een waarnemend burgemeester, of over een koninklijke onderscheiding in die gemeente, zelf bekend maakt ?

Antwoord:
Nee. Omdat de commissaris van de Koning een waarnemend burgemeester benoemt, wordt in voorkomend geval het persbericht door de provincie verzorgd. Wanneer de commissaris van de Koning zelf een Koninklijke onderscheiding uitreikt verzorgt de provincie het persbericht. In alle overige gevallen gaat het betreffende persbericht van de gemeente uit, omdat de burgemeester de Koninklijke onderscheiding aanvraagt en uitreikt.

Vraag 4:
Valt het werk van de afdeling communicatie van de provincie geheel onder het budget dat door PS is vastgesteld, of is er een apart budget voor de rijkstaken ?

Antwoord:
De woordvoering van de commissaris van de Koning is ondergebracht bij de afdeling Communicatie. In de bekostiging daarvan wordt geen onderscheid gemaakt tussen provinciale en rijkstaken. Voor de rijkstaken van de commissaris van de Koning ontvangen de provincies geen specifiek benoemde uitkering. Bekostiging vindt plaats uit de algemene middelen.

Vraag 5:
Klopt het dat Provinciale Staten geen directe bemoeienis hebben met de aanstelling van een waarnemend burgemeester ?

Antwoord:
De commissaris van de Koning legt over het benoemen van waarnemend burgemeester verantwoording af aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Dit wordt per 1 februari 2016 meer expliciet in de wet en in de Ambtsinstructie van de commissaris van de Koning vastgelegd.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
P.G.G. Hilhorst - secretaris

Interessant voor jou

Vragen over trofeejacht op ganzen in Gelderland

Lees verder

Mondelinge vragen over ingekomen brief ontwerpbestemmingsplan Beekbergen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer