Vragen over trofee­jacht op ganzen in Gelderland


Indiendatum: dec. 2015

-> de vragen en antwoorden als pdf vindt u hier

Afgelopen week bleek dat buitenlandse bedrijven vakantiereizen in Nederland aanbieden, waarbij (bijna) onbeperkt op ganzen kan worden geschoten, waarschijnlijk ook in Gelderland.

“These Netherlands goose hunts take place throughout the entire small country. Our partnering hosts have leased some of the country’s most productive goose hunting farms under longterm agreement.”

Onze fractie is voorstander van een diervriendelijker beleid, waarbij ganzen bijvoorbeeld met laserlicht of kleine drones van schadegevoelige gewassen worden verjaagd. Of waarbij bijvoorbeeld innovatieve methoden worden ingezet om het dompelen van eieren te ondersteunen. (In maïsolie gedompelde eieren komen niet uit.)

  1. Bent u bereid (bijvoorbeeld via de FBE) na te gaan en te monitoren hoeveel buitenlandse trofeejagers in Gelderland komen schieten ?
  2. Hoe is het gebruik van (huur)wapens (eventueel met restlichtversterkers en/of geluiddempers) door buitenlanders in Nederland geregeld ?
  3. Is de provincie op enige manier bij de jachtreizen betrokken, of erover ingelicht, bijvoorbeeld in het kader van het programma “Gelderland levert je mooie streken” ?
  4. Wordt er door buitenlanders ook gejaagd op zoogdieren in Gelderland, zoals herten, wilde zwijnen, reeën etc. ?
  5. Klopt het dat voor het afschieten van ganzen een ontheffing van de provincie nodig is ?
  6. Zijn er mogelijkheden om het afschieten van ganzen door buitenlandse trofeejagers niet toe te staan, of te ontmoedigen, bijvoorbeeld door in de benodigde ontheffingen extra voorwaarden op te nemen ?
  7. Bent u bereid om de ontheffingen aan te passen, of om in nieuwe ontheffingen extra voorwaarden op te nemen, om het jagen op ganzen door trofeejagers zo spoedig mogelijk te voorkomen ?
  8. Wat heeft uw voorkeur, het voorkomen van schade door afschot, of door preventie ?
  9. Wat doet de provincie, om het gebruik van innovatieve preventieve methoden en middelen te stimuleren ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren

Indiendatum: dec. 2015
Antwoorddatum: 26 jan. 2016

Vraag 1:
Bent u bereid (bijvoorbeeld via de FBE) na te gaan en te monitoren hoeveel buitenlandse trofeejagers in Gelderland komen schieten ?

Antwoord:
Neen. Conform de Flora- en faunawet mag een jager zich in zijn jachtveld laten assisteren door gastjagers. Desgevraagd meldt de Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) ons:

Bij "jacht" op ganzen zijn de voorwaarden van de ontheffing van toepassing. Ook buitenlandse gastjagers moeten zich daar aan houden. De uitnodigende jachthouder is medeverantwoordelijk voor een correcte inzet in het veld. We houden vooraf geen registratie bij van gastjagers die de jachthouder bijstaan in zijn veld en zijn hier uit oogpunt van administratieve lastenbeperking geen voorstander van.

Dit standpunt respecteren wij.

Vraag 2:
Hoe is het gebruik van (huur)wapens (eventueel met restlichtversterkers en/of geluiddempers) door buitenlanders in Nederland geregeld ?

Antwoord:
Het gebruik van wapens is geregeld in de Flora- en faunawet middels de daarvoor benodigde jachtakte. De verlening van zo'n jachtakte voor houders die niet in Nederland woonachtig zijn is een bevoegdheid van de korpschef van het politiekorps in de regio Haaglanden. Het uiteindelijk gebruik van wapens met hulpmiddelen om 's nachts het geweer te kunnen gebruiken en/of een geluiddemper moet daarbij ook expliciet zijn toegestaan op ontheffing of aanwijzing in het kader van de Flora- en Faunawet. Hiervoor is de Provincie bevoegd. Voor het gebruik van de geluiddemper is tevens een machtiging op grond van Wet wapens en munitie vereist. Hiervoor is de Minister van Veiligheid en Justitie bevoegd.

Vraag 3:
Is de provincie op enige manier bij de jachtreizen betrokken, of erover ingelicht, bijvoorbeeld in het kader van het programma "Gelderland levert je mooie streken" ?

Antwoord:
Neen, dat is niet het geval.

Vraag 4:
Wordt er door buitenlanders ook gejaagd op zoogdieren in Gelderland, zoals herten, wilde zwijnen, reeën etc. ?

Antwoord:
Dat is ons en ook de FBE niet bekend.

Vraag 5:
Klopt het dat voor het afschieten van ganzen een ontheffing van de provincie nodig is ?

Antwoord:
Ja, deze ontheffing is verleend aan de FBE op grond van een goedgekeurd faunabeheerplan voor de periode 2014-2019. (PS2014-463).

Vraag 6:
Zijn er mogelijkheden om het afschieten van ganzen door buitenlandse trofeejagers niet toe te staan, of te ontmoedigen, bijvoorbeeld door in de benodigde ontheffingen extra voorwaarden op te nemen ?

Antwoord:
Daartoe zien wij geen aanleiding, de vigerende voorschriften borgen een juiste uitvoering van het faunabeheerplan.

Vraag 7:
Bent u bereid om de ontheffingen aan te passen, of om in nieuwe ontheffingen extra voorwaarden op te nemen, om het jagen op ganzen door trofeejagers zo spoedig mogelijk te voorkomen ?

Antwoord:
Nee, gelet op het antwoord op vraag 6 zien we daar geen aanleiding toe.

Vraag 8:
Wat heeft uw voorkeur, het voorkomen van schade door afschot, of door preventie ?

Antwoord:
Preventie heeft de voorkeur, maar in dit geval kan hiermee niet volstaan worden.

Vraag 9:
Wat doet de provincie, om het gebruik van innovatieve preventieve methoden en middelen te stimuleren ?

Antwoord:
Het Faunafonds heeft als taak onderzoek te doen naar preventieve middelen en hierover ook voorlichting te geven. Ook in het geval van ganzen doet het Faunafonds onderzoek naar preventieve middelen.

De provincie laat zich bij het verlenen van ontheffingen voor schadebestrijding en het opnemen van voorschriften daarbij adviseren door het Faunafonds over het gebruik van preventieve middelen.


Gedeputeerde Staten van Gelderland
J. Markink - plv. Commissaris van de Koning
P.G.G. Hilhorst - secretaris

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen over gebruik van “trackers” op provinciale sites

Lees verder

Vragen over persberichten rijkstaken commissaris van de Koning

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer