Bijdrage Agenda­verzoek Dier­waar­digheid in het VLGG


15 mei 2024

Als de dieren in de vee-industrie zelf mochten kiezen, dan zou hun leven er heel anders uitzien. Geiten zouden kunnen klimmen, eenden zouden elke dag een bad nemen en kalfjes zouden opgroeien bij de koe. Uit recent onderzoek van dierwetenschappers blijkt namelijk dat het voor dieren van fundamenteel van belang is dat ze soorteigen gedrag kunnen vertonen. Ook dat ze positief welzijn ervaren in een omgeving waarin ze worden uitgedaagd en zelf keuzes kunnen maken. Pas als aan die voorwaarden is voldaan kunnen we spreken van een dierwaardig leven. Een leven dat voor de dieren zelf de moeite waard is. Naar aanleiding van deze nieuwe inzichten in de belangen van dieren, die verder gaan dan dieren welzijn, is nu ook de politiek in beweging gekomen.

Ook al is er nog veel discussie over de nieuwe Wet dieren, vaststaat dat we richting een voedselsysteem gaan waarin dieren een dierwaardig leven zullen leiden. Een systeem waarin wij geen staartjes meer afknippen en hoorns afschroeien. Maar een systeem waarin we dieren de ruimte geven en jonge dieren laten opgroeien bij de ouderdieren. Nu we in Gelderland aan de vooravond staan van één van de grootste landbouwtransities ooit, die er sowieso toe zal leiden dat we veel minder dieren gaan houden, omdat we anders de doelen niet halen. Kan dierwaardigheid een hefboom zijn naar een voedselsysteem dat niet alleen beter is voor dieren, maar ook onszelf heel veel oplevert. Een beter klimaat, meer biodiversiteit, schoon water, schone lucht en meer boeren met een goed verdienmodel. Nu we weten dat de toekomst dierwaardig is, is het belangrijk dat we boeren niet laten investeren in dure maatregelen die straks onvoldoende dierwaardig blijken te zijn. Bovendien kun je een falend systeem niet veranderen met symptoombestrijding. Het is belangrijk dat we nu inzetten op een integrale systeemaanpak.

Waarbij een dierwaardig voedselsysteem een wenkend toekomstperspectief kan zijn omdat we hier alle grote opgaven tegelijk mee kunnen oplossen. Daarom verzoeken wij het college samen met Volt, de SP en GroenLinks in een motie om in het VLGG, het centrale beleidsstuk waarin we richtinggevende keuzes gaan maken voor de transitie van het landelijk gebied, om en ik lees het dictum voor. Om in het VLGG aan te geven dat het voedselsysteem van de toekomst een dierwaardig voedselsysteem zal zijn, zodat we boeren in Gelderland een eerlijk en wenkend langetermijnperspectief kunnen bieden.

Voorzitter, grote veranderingen beginnen altijd met een kleine voorhoede, met koplopers. Buiten laten koplopers op het gebied van dierwaardigheid allang zien dat een dierwaardig voedselsysteem mogelijk is en de maatschappij veel meer kan opleveren dan het huidige, intensieve systeem. Deze koplopers kunnen een cruciale rol vervullen om de weg te wijzen naar een toekomstbestendig voedselsysteem. Maar helaas spreekt het college voor de aanpak van het landelijk gebied nu vooral met vertegenwoordigers van het oude systeem die zijn Verenigd in het Gelders Landbouw Collectief. Om ook dierwaardige koplopers zoals de Caring Farmers een plek te geven in het overleg, verzoeken wij het college samen met Volt, de SP en GroenLinks in een motie, ik zal het dictum voorlezen. Om koplopers op het gebied van dierwaardigheid te betrekken bij de uitwerking van het VLGG om de omschakeling naar een toekomstbestendig voedselsysteem te stimuleren. Dank u wel.