Bart Kuijer vervangt tijdelijk Danielle van de Weerd als statenlid


Maiden­speech: "Je kunt geen zaken doen op een dode planeet"

27 september 2023

Een tijdelijke wisseling van de wacht! Bart Kuijer zal t/m januari Danielle van de Weerd als statenlid vervangen, die helaas met serieuze rugklachten kampt en langere tijd rust moet nemen. We wensen Danielle een goed herstel en hebben alle vertrouwen in onze Bart, die er helemaal klaar voor is en het Partij voor de Dieren geluid minstens net zo sterk in Gelderland zal laten horen!

Lees hier zijn volledige maidenspeech:

---

Dankuwel voorzitter.

‘Je kunt geen zaken doen op een dode planeet.’

Ik zal geen lang en persoonlijk verhaal voor mijn maidenspeech houden, maar ik wilde gezien het onderwerp vandaag wel graag verwijzen naar de tekst van wat ik officieus als mijn all time favorite muzieknummer beschouw. Het is een nummer van de Amerikaanse deathcoreband All Shall Perish, met de niet-verbloemende titel ‘There is no business to be done on a dead planet’.

Want daar gaat het vandaag over, om weer natuur en leefgebied op te offeren voor de groei van een bedrijf.

Overal ter wereld, ook in Gelderland, ondervinden we steeds vaker en directer wat de gevolgen zijn van het alsmaar ondergeschikt maken van natuur aan het dogmatische idee van eindeloze economische groei.
Het besef dat we hiermee zagen aan de tak waarop we zitten, en het verzet daartegen, groeit. Maar het tij is nog niet gekeerd.

Groenstrook

Dit plan is daar één van de vele voorbeelden van. Met dit inpassingsplan wordt een groenstrook op de schop genomen die belangrijk is voor de lokale bevolking – niet in de laatste plaats voor de niet-menselijke bevolking. Zij konden niet inspreken. Ze zijn ook niet groot, maar wel met velen.

Maar vanwege de door economische belangen gedreven uitbreidingsdrang van Folding Boxboard Eerbeek wordt er een weg dwars door Het Haagje, hun leefgebied, gelegd.

Het gaat hier om de directe leefomgeving van vele vogels, eekhoorns, vleermuizen en insecten. En OK, er is een beplantingsplan, maar het kan anderhalf jaar duren voordat de schade is herstelt.

Vandaar dat wij samen met Volt een motie indienen met het dictum:
“verzoeken GS

  • volwaardige natuurcompensatie te realiseren alvorens de nieuwe weg door ’t Haagje wordt aangelegd;
  • deze compensatie mede is gebaseerd op biodiversiteitswaarde, CO2-binding, en groenbeleving van de omwonenden van ’t Haagje;”

Want je kunt de inwoners van onze provincie niet zomaar uit hun huis zetten zonder eerst vervanging te regelen. Ook niet als het niet-menselijke Gelderlanders zijn.

Grondwateronttrekking

Maar dit is niet het enige punt waarop het individuele economische belang van FBE voorrang krijgt op het algemene belang van een gezonde leefomgeving.

Ik geloof dat heel Provinciale Staten hier de verdrogingsproblematiek serieus neemt. Het is ook geen ver van ons bed-show. Grondwateronttrekking speelt hierin een belangrijke rol, dus het is onverantwoord om de onttrekking van grondwater niet serieus te verminderen.

Wat dat betreft klinkt de pilot met de zogeheten waterrotonde veelbelovend. Maar het punt is, dat we er niet zomaar vanuit kunnen gaan dat dit een succes wordt. Wat wel zeker is, is dat de grondwateronttrekking moet verminderen. Als de waterrotonde geen succes wordt, blijft de ons voorghouden, én noodzakelijke, vermindering van grondwateronttrekking toch achterwege.

Daarom dienen we, ook weer samen met Volt, een motie in met het dictum:
“verzoeken GS

  • om met Folding Boxboard Eerbeek (FBE) een bindend waterbesparingsplan op te stellen met als doel dat de grondwateronttrekking door FBE uiterlijk in 2030 het niveau heeft van de situatie waarbij de waterrotonde operationeel zou zijn;”

Tot slot voorzitter. Ik wil graag afsluiten met de laatste zin van het nummer waar ik mee begon, en die luidt: “What good is all their money when there’s nothing left to buy?”.

Dankuwel.

Gerelateerd nieuws

Nationale Kraanwaterdag: hoe zit het met de waterkwaliteit?

Vandaag, op de dag van het kraanwater, vragen veel Provinciale Staten- en Waterschapsfracties van de Partij voor de Dieren aa...

Lees verder

Volwaardige natuurcompensatie wordt opgepakt!

Natuurcompensatie vooraf, niet achteraf! De uitbreiding van papierfabriek Eerbeek gaat helaas ten koste van een belangrijke g...

Lees verder