Gelders debat over de moderne boer


22 maart 2017

Provinciale Staten debatteren in Barneveld over "de moderne boer".Woensdag 22 maart is in het Schaffelaartheater in Barneveld het eerste Gelders Debat van 2017. Het thema waar de Gelderse Statenleden over debatteren is dit keer "vitaal platteland", met als een van de onderdelen "de moderne boer". Iedere fractie mag voor het debat een stelling indienen. Omdat Barneveld deel uitmaakt van de Bijbelgordel heeft de Gelderse Partij voor de Dierenfractie voor dit Gelders Debat gekozen voor de stelling :

"Als christelijke boer hoor ik niet de staarten van mijn varkens te knippen."

Het is helaas een feit dat de meeste varkens gecoupeerd worden. De reden dat de staarten geamputeerd worden, is dat de dieren door te weinig ruimte, en door gebrek aan afleiding zo gestrest raken dat ze in elkaars staarten gaan bijten. Het afknippen van de staarten, en het dichtschroeien van de wond is al 25 jaar verboden in Europa, maar varkenshouders doen jaar op jaar een beroep op een uitzonderingsclausule.

De oorzaak ligt in de manier waarop de varkens gehouden worden. Daar zou dus ook de oplossing gezocht moeten worden. Minder dieren in de stal, en afleidingsmateriaal zoals stro om in te wroeten, in plaats van het afknippen van de staartjes van de jonge biggetjes. De Partij voor de Dieren roept daarom ook predikanten uit de Gelderse Vallei op om bij het debat aanwezig te zijn, om te kunnen bespreken hoe binnen de geloofsgemeenschap gedacht wordt over het om economische redenen verminken van dieren, die ook een onderdeel van de schepping zin. Mag een christelijke boer hieraan meewerken? Wat zijn de alternatieven? Werken de financiƫle sector en de supermarktketens voldoende mee aan oplossingen? Wat is de toekomst voor deze sector, nu er steeds meer diervriendelijke en gezonde plantaardige alternatieven in de winkels liggen?