Hoge nood trein­toi­letten


9 december 2015

Binnenkort zullen drie nieuwe treinen besteld worden voor de Valleilijn. Deze treinstellen zullen geen toilet hebben. Dit terwijl in de toekomst alle treinen verplicht een toilet moeten hebben. De Partij voor de Dieren heeft samen met GroenLinks, SP en 50PLUS hierover een debatverzoek ingediend.

In 2010 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen dat in elke trein een toilet moet zijn. Vanaf 2025 moet elke trein voorzien zijn van een toilet. Voor regionale treinen gelden Gelderse regels. In de provincie Gelderland is besloten dat wc's vanaf 2021 verplicht zijn in treinen. Daarom vindt de Partij voor de Dieren het te gek voor woorden dat er een bestelling geplaatst gaat worden voor toiletloze treinen. Over vijf jaar zal dan alsnog toiletten in deze treinstellen gebouwd moeten worden, dit is erg lastig en duur. Het is kapitaalvernietiging om te investeren in een toiletloze trein.

Vanuit de maatschappij is ook een roep om toiletten in treinstellen, onder andere door reizigersorganisatie Rover en burgerinitiatief Treinen met Toiletten. Mensen met blaasproblemen en ouderen hebben behoefte aan een toilet in de trein. Daarom vindt de Partij voor de Dieren het erg klantonvriendelijk dat er toiletloze treinen voor de Valleilijn besteld zullen worden. Overal in Nederland komen nieuwe treinen met wc’s. Alleen in Gelderland en Zuid-Holland rijden nog regionale treinen zonder toilet.

Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS willen via het debatverzoek aandacht vragen voor deze kwestie bij de provincie Gelderland. Het debat is aangevraagd voor de Provinciale Staten op 16 december. PvdD Statenlid Maaike Moulijn: "We pleiten ervoor dat bij het aanschaffen van nieuwe treinen er toiletten in de treinstellen komen. De provincie Gelderland moet actiever aandringen op treinstellen met toiletten."

Update
15-12-2015 en 20-01-2016

Gedeputeerde Bieze heeft aangegeven dat de treinen voorlopig nog niet worden besteld. Ook is nog niet defenitief besloten dat er geen toiletten in de treinen zullen zijn. Daarom is besloten het debatverzoek te verplaatsen.

De plannen voor WC's in treinen worden eerst uitgebreid besproken in de commissie Bereikbaarheid, Openbaar vervoer en Cultuur (BOC) op 17 februari. Daarin kan bepaald worden of het mogelijk is om voor 2021 toiletten in treinen in gebruik te nemen. Als dit is afgerond zal de Provinciale Staten een beslissing nemen. Pas daarna worden de treinen besteld. Naar waarschijnlijkheid zal dit in maart plaatsvinden.

Ook hebben wij op 20 januari samen met GroenLinks, SP en 50PLUS schriftelijke vragen ingediend. Hierin vragen wij wat de mogelijkheden zijn om versneld toiletvoorzieningen in treinen te realiseren.