IJsvogel bedreigd door vuurwerk


17 mei 2013

De provincie gebruikt verouderde gegevens over de stand van de ijsvogel in de Neder-Rijn. Hierdoor kon een vergunning verleend worden voor het afsteken van vuurwerk, vlak bij het Natura 2000-gebied, terwijl het onwaarschijnlijk is dat het minimum vereiste aantal broedparen van de vogel nog aanwezig is.

Voordat een vuurwerkvergunning verleend kan worden, dient de provincie de aanvraag te toetsen aan de Natuurbeschermingswet. Hierbij wordt onder andere gekeken of het vuurwerk broedende vogels kan verstoren. Het eiland van Maurik, waar de aanvragers van de vergunning vuurwerk wilden afsteken, ligt dicht bij het Natura 2000-gebied Neder-Rijn. De stand van de ijsvogel dient daar minstens vijf broedparen te zijn. Wanneer het daadwerkelijke aantal broedparen vier of minder is, moet een ecologische toets worden uitgevoerd met het mogelijke gevolg dat de vergunning niet wordt verleend.

Uit antwoorden op vragen van Partij voor de Dieren Gelderland blijkt echter dat de provincie verouderde gegevens heeft gebruikt om de ijsvogelstand te bepalen. De aangenomen stand bestaat uit acht broedparen, het gemiddelde van de standen in 2006, 2007 en 2008. Maar uit het meest recente broedvogelrapport, over het jaar 2011, blijkt dat de door de strenge winters de aantallen tot de helft of één derde zijn gedaald. Fractievoorzitter Luuk van der Veer stelt dat wanneer het aantal ijsvogels rond de doelstand schommelt, op basis van deze verouderde gegevens nooit een vergunning verleend had mogen worden.

De fractie twijfelt ook aan de kwaliteit van andere vuurwerkvergunningen, en heeft daarover gedetailleerde vragen gesteld. Verder is het opvallend dat de provincie weigert te voldoen aan het verzoek van de burgemeester van de gemeente Voorst om melkveehouders in de buurt van een vuurwerkevenement te waarschuwen, terwijl wel aan het verzoek van de burgemeester van Nijmegen is voldaan om enkele omwonenden te waarschuwen.

Gerelateerd nieuws

Veel vragen bij wijze waarop provincie vuurwerkvergunningen verleend

Fractievoorzitter Luuk van der Veer heeft vandaag vervolgvragen ingediend over de afwegingen die de provincie maakt bij het v...

Lees verder

UPDATE: Partij voor de Dieren geschokt over vervroegde afschot edelherten

Afgelopen vrijdag nam ook Partij voor de Dieren Gelderland kennis van het bericht dat de provincie heeft besloten het jachtse...

Lees verder