UPDATE: Partij voor de Dieren geschokt over vervroegde afschot edel­herten


10 juni 2013

Afgelopen vrijdag nam ook Partij voor de Dieren Gelderland kennis van het bericht dat de provincie heeft besloten het jachtseizoen op edelherten met drie maanden te vervroegen. Dit bericht is als complete verrassing gekomen, zonder mededeling of bekendmaking van de provincie. Dit besluit is natuurlijk vooral een ernstige zaak voor de edelherten, aangezien in deze periode op de Veluwe drachtige hindes en moeders met kalfjes rondlopen.

Het is een tijd waarin de herten uitdrukkelijk rust gegund moet worden. Ook andere dieren zullen door de vervroegde jacht worden verstoord in hun broed- en voortplantingsseizoen. Daarnaast zorgen vluchtende dieren voor een groter risico op aanrijdingen.

De Partij voor de Dierenfractie wil tijdens de Statenvergadering van 29 mei Gedeputeerde Van Dijk ter verantwoording roepen en heeft daarvoor een conceptinterpellatieverzoek ingediend. Fractievoorzitter Luuk van der Veer wil onder andere opheldering over hoe dit besluit is genomen en of de gedeputeerde dit besluit wel heeft mogen nemen.

De provincie stelt dat de vervroeging van het jachtseizoen is toegestaan dankzij de ‘10%regeling’, die bepaalt dat maximaal tien procent van het totale afschot in een jaar buiten het jachtseizoen mag plaatsvinden. Volgens de Partij voor de Dieren is die regeling echter alleen bedoeld voor uitzonderingssituaties als zieke dieren, belangrijke schade en bescherming van de verkeersveiligheid.


UPDATE 23-05-2013

De fractie is ondertussen te weten gekomen dat er al een edelhert is afgeschoten. Vereniging Wildbeheer Veluwe geeft aan dat er met de provincie is afgesproken dat het aankomend jachtseizoen, dat 1 augustus begint, meer dan vijfhonderd edelherten zullen worden geschoten om de stand van tweehonderd te bereiken. Op basis van de ‘10%regeling’ is begonnen aan het afschieten van vijftig edelherten in de komende twee en een halve maand, aldus een woordvoerder van Vereniging Wildbeheer Veluwe.

De gedeputeerde heeft echter in een interview met Omroep Gelderland in verschillende bewoordingen te kennen gegeven dat het jachtseizoen vervroegd is geopend. Van Dijk heeft “toestemming gegeven, op verzoek van de Faunabeheereenheid, om eerder te mogen beginnen met jagen op herten”. De fractie wil graag dat er duidelijkheid komt over wat er nu precies gaande is, maar het belangrijkste is dat het afschot direct wordt gestopt.


UPDATE 30-05-2013

In het debat over het vervroegde afschot van edelherten, dat de Partij voor de Dieren Gelderland heeft aangevraagd, heeft de fractie een motie ingediend. De motie, waarmee Gedeputeerde Staten wordt gevraagd het vervroegde afschot direct te stoppen, kreeg echter geen meerderheid in de Provinciale Staten. De PVV en GroenLinks dienden de motie mee in, de SP en 50Plus stemden voor de motie, maar daarmee kon de motie helaas niet worden aangenomen.

De Partij voor de Dieren wil dat het vervroegde afschot direct gestopt wordt, tenminste tot er meer duidelijkheid is. Sinds bekend is geworden dat er begonnen is met vervroegde afschot heeft de provincie weinig tot geen duidelijkheid gegeven over wat er precies aan de hand is. Kort voor het debat is er een Statenbrief met uitleg gekomen, maar daarmee blijven veel vragen onbeantwoord. Zoals Daniël ter Haar (PVV) treffend stelde: “Van der Veer heeft alleen vandaag al meer gedaan aan communicatie dan de gedeputeerde de afgelopen maand, op dit onderwerp”.

De meeste Statenleden vinden het echter niet nodig om het afschot te stoppen tot er meer duidelijkheid is. Mijnke Bosman (PvdA) geeft aan dat haar fractie ook veel vragen heeft, maar stemt in met het vervroegde afschot op basis van de ‘10%regeling’. Wat de VVDfractie betreft is "afschot een prima methode om de populatie edelherten onder controle te krijgen en schade aan landbouwgewassen en wildaanrijdingen te voorkomen".


UPDATE 10-06-2013

Fractievoorzitter Van der Veer heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend. Hiermee wordt Gedeputeerde Staten om opheldering gevraagd over onder andere de aanpassingen in de methode om wild te tellen, en over wildrasters die zouden zijn verlaagd. Ook wordt om een reactie gevraagd op de brief van Vereniging Het Edelhert, waarin deze vereniging aangeeft dat de '10%regeling' niet is bedoeld voor uitbreiding van het jachtseizoen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

IJsvogel bedreigd door vuurwerk

De provincie gebruikt verouderde gegevens over de stand van de ijsvogel in de Neder-Rijn. Hierdoor kon een vergunning verleen...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt kaarten van jachtvelden van Gedeputeerde Staten

De Partij voor de Dierenfractie Gelderland zal tijdens het vragenuur van de Statenvergadering, die dinsdag 25 juni begint, Ge...

Lees verder