Inge­zonden artikel over de inten­sieve veehou­derij door een Partij voor de Dieren-stemmer


24 februari 2007

Intensieve veehouderij

door E. Bax te Bennekom

De afgelopen zomer heeft in Ede Stad een artikel gestaan over de toekomst van de landbouw. Er werd vermeld dat het aantal boerenbedrijven de komende jaren drastisch zal afnemen. Volgens de krant zou er slechts een beperkt aantal, maar wel bijzonder grote bedrijven overblijven. Als ik mij goed herinner werden er cijfers genoemd van bedrijven waar zo’n 1000 koeien zouden worden gehouden of kippenfarmen met meer dan 100.000 kippen. Tot mijn verbazing heb ik sindsdien geen enkele reactie gezien op dit bericht. Ik vind dat verontrustend, en ook een treurige zaak.


Hoe kan het dat er geen protest komt over deze ontwikkeling? We willen toch juist af van die grote bedrijven? De intensieve veehouderij mag geen toekomst hebben! We weten precies de risico’s van locaties met zoveel dieren dicht opeen gepakt. We kennen de ziekten die kunnen uitbreken onder dieren die in onnatuurlijke omstandigheden gehuisvest zijn. We weten dat het gevaar van overslaan van ziektes naar de mens niet ondenkbeeldig is. We kennen het dierenleed, het afmaken van zieke en gezonde dieren met duizenden tegelijk. We kennen de diertransporten onder ellendige omstandigheden die horen bij de intensieve veehouderij. Waarom blijven we dan zwijgen als er een bericht verschijnt over beleid dat leidt tot uitbreiding van deze bio-industrie? Zijn we nu al de massale preventieve slachting van kippen op grond van een vermeende vogelpest in Voorthuizen deze zomer vergeten? En de varkenspest en mond-en klauwzeer in de periode daarvoor? En de Blauwtong ziekte onder schapen, ook deze zomer? Wanneer ‘dieren als schepselen van God’ worden gezien moet daar ook naar worden gehandeld.

Waar is de Christelijk moraal als dieren als producten worden gezien en niet als wezens met hun eigen gevoelens en angsten?

De kabinetten van Balkenende laten verandering over aan de markt, terwijl de overheid juist sturend in deze zou moeten zijn naar mijn mening. Het is jammer dat het gros van de politieke partijen wel met de mond een ander beleid belijdt, maar dit onvoldoende in concrete acties omzet. Er verandert daardoor niets en de bevolking wordt bij elke uitbraak van ziekte weer verrast.

Voor mij is een keuze voor de Partij voor de Dieren geen moeilijke. En ik hoop dat de bewoners van Ede de moeite nemen het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren te bestuderen. Het is de enige partij die als kern-prioriteit een beleid wil voeren dat zich richt op het terugdringen van de intensieve veehouderij ten gunste van duurzame landbouwproductie. Dit beleid gaat gepaard met een pleidooi voor het eten van minder vlees (de partij zegt niet dat iedereen vegetarisch moet worden!), want de enorme hoeveelheden dieren die in Nederland gehouden worden dienen voor onze vleesconsumptie. Het voer van deze dieren wordt vooral gekweekt op landbouwarealen in de derde wereld, terwijl daar feitelijk landbouw voor consumptie door de eigen bevolking zou moeten worden bedreven en geen veevoer voor ons! Met dit beleid snijdt het mes dus aan meerdere kanten. Het gaat om een nieuw land- en veeteeltbeleid, maar het gaat ook over armoede en milieu.

Een stem voor de Partij voor de Dieren is ook een stem voor een andersoortige samenleving.

We hebben de kans om ook op provinciaal niveau tot een ander beleid te komen, een beleid dat leidt tot een groter welzijn voor mens en dier, laten we die kans benutten! Het zal de leefbaarheid van de Veluwe ten goede komen.

Gerelateerd nieuws

Verander het politieke klimaat

Wat heb je aan geld als de ijskap smelt? Politieke besluitvorming moet mededogen als uitgangspunt hebben, waarbij niet het re...

Lees verder

Slibstort in Ingen ongewenst

Na de succesvolle landelijke verkiezingen van 22 november 2006 wacht de Partij voor de Dieren op 7 maart 2007 een nieuwe ui...

Lees verder