Is nieuwe commis­saris een dieren­vriend ?


Dier­vrien­de­lijke commis­saris van de Koning gezocht !

14 augustus 2018

Nog tot en met zondag 19-8 kan iedereen laten weten wat voor soort persoon de nieuwe commissaris van de Koning van Gelderland moet zijn.

De huidige commissaris, Clemens Cornielje, is de langstzittende commissaris van Nederland. Hij heeft aangegeven dat hij volgend jaar wat anders wil gaan doen, en dan dus als commissaris wil stoppen. De provincie Gelderland heeft daarom een online enquête gemaakt om te helpen een nieuwe "profielschets" op te stellen. De enquête heeft 7 vragen. Er is er bijvoorbeeld een vraag of de nieuwe commissaris uit het bedrijfsleven afkomstig moet zijn of juist niet.

De Partij voor de Dieren had voorgesteld om ook als stelling op te nemen "De nieuwe commissaris moet van dieren houden. Hij moet er niet alleen zijn voor de mensen in Gelderland, maar ook voor de dieren.", maar die vraag is helaas door de griffie niet toegevoegd. Wel is er aan het eind een open vraag, waar iedereen dat in kan vullen.

De commissaris brengt regelmatig een bezoek aan een Gelderse gemeente. Door in de profielschets op te nemen dat de commissaris er ook voor de dieren in Gelderland is, kan hij of zij bij zijn gemeentebezoek niet alleen informeren hoe het met de mensen in de gemeente gaat, maar ook hoe het met de dieren gaat.

Is er veel intensieve veehouderij, met dieren die nooit buiten komen, of is er in de gemeente juist gekozen voor biologische bedrijven ? Staan de koeien er nog wel in de wei ? Met ook wat schaduw van bomen ? Is er opvang voor wilde dieren die worden aangereden ? Wordt er aandacht besteed aan de brandveiligheid van stallen ? Mogen huisdieren met een ouder baasje mee naar een verzorgingshuis ?

Wil je wat doen voor de dieren in de provincie, dan kun je hier de enquête invullen :

https://forum.gelderland.nl/geldersecommissaris/default.aspx

Vul bij de open vraag bijvoorbeeld in

Van de nieuwe commissaris van de Koning verwacht ik vooral dat …..

hij/zij er niet alleen is voor de mensen in Gelderland, maar ook voor de dieren, en dat hij/zij bij een bezoek aan een gemeente ook vraagt hoe het met de dieren in de gemeente gaat, en hoeveel dieren in stallen er nog buiten komen, of de koeien in de wei kunnen, en daar ook wat schaduw hebben, en of varkens er hun staart al mogen houden, en ook of er opvang is voor aangereden dieren, en of er zo min mogelijk gejaagd wordt.Dit zijn de vragen in de enquête :

  1. De nieuwe commissaris van de Koning is afkomstig uit Gelderland of heeft er geruime tijd gewoond of gewerkt : Belangrijk/Niet belangrijk
  2. De nieuwe commissaris van de Koning heeft een achtergrond in het openbaar bestuur : Belangrijk/Niet belangrijk
  3. De nieuwe commissaris van de Koning heeft ervaring in het bedrijfsleven : Belangrijk/Niet belangrijk
  4. De nieuwe commissaris van de Koning is actief lid van een politieke partij : Belangrijk/Niet belangrijk
  5. De nieuwe commissaris van de Koning moet een boegbeeld van de provincie zijn : Belangrijk/Niet belangrijk
  6. De nieuwe commissaris van de Koning moet een stille diplomaat zijn : Belangrijk/Niet belangrijk
  7. De nieuwe commissaris van de Koning is actief op sociale media : Belangrijk/Niet belangrijk
  8. Van de nieuwe commissaris van de Koning verwacht ik vooral dat ….. *

Gerelateerd nieuws

Stalbranden en omgevingsvisie

Bij de wake in Didam van actiegroep Burning Souls op zaterdag 4 augustus voor de 2500 bij de stalbrand omgekomen varkens heef...

Lees verder

Minder stikstofuitstoot noodzakelijk voor Gelderse natuur!

Op 12 september 2018, in de commissievergadering van Provinciale Staten Gelderland: inpassingsplannen voor de "programmatisch...

Lees verder