Kritisch over provin­ciaal klimaat­pro­gramma


30 september 2008


FRACTIE - Het nieuwe klimaatprogramma van de provincie Gelderland voor de periode 2008-2011, getiteld "Aanpakken en aanpassen", is door de Partij voor de Dieren Gelderland met gemengde gevoelens ontvangen. In het programma wordt de relatie tussen vleesconsumptie en klimaatverandering volledig genegeerd. De intensieve veehouderij krijgt wel een andere prominente plaats in de plannen, namelijk als leverancier van mest en dierlijk afval dat gebruikt kan worden om "bio"-energie mee op te wekken. Een merkwaardige gang van zaken, gezien de aantoonbare directe relatie tussen intensieve veehouderij en een veranderend klimaat.

Een geloofwaardig klimaatprogramma dient een integrale visie en planvorming te bevatten, terwijl de provincie Gelderland een aantal belangrijke klimaatfactoren onbelicht laat. De provincie draagt met de hoge dichtheid aan intensieve veehouderij in grote mate bij aan de CO2 uitstoot, maar vergeet voor het gemak de effecten die deze industrie heeft op klimaatverandering op te nemen in haar eigen klimaatprogramma. Tevens leidt het indirect subsidiëren van de intensieve veehouderij middels geld voor biomassa-initiatieven tot instandhouding en verdere schaalvergroting van deze dier- en klimaatonvriendelijke industrie. Een ontwikkeling die een halt toe geroepen dient te worden in plaats van verder gestimuleerd. Het geld kan beter besteed worden aan projecten die echt bijdragen aan een gezonder klimaat, zoals het steunen van innovatieve projecten op het gebied van zonne- en windenergie, echt duurzame biomassa en aanpassing van onze eetgewoontes.

Het klimaatprogramma werd behandeld tijdens de provinciale statenvergadering van 24 september. De Gelderse Partij voor de Dieren fractie heeft drie moties ingediend. Één motie riep op om de bevindingen uit het onlangs verschenen rapport "Vleesconsumptie en klimaatbeleid" van het Planbureau van de Leefomgeving mee te nemen in het provinciale klimaatbeleid. De tweede motie verzocht GS om geen projecten te steunen die een negatieve invloed hebben op dierenwelzijn in de veehouderij. De derde motie stelde voor om het geld gereserveerd voor een "Zonnebos"; een op betonnen palen staande kolonie zonnepanelen gepland in een natuurlijke omgeving; te besteden aan zonnepanelen op bestaande bebouwing.

Gerelateerd nieuws

Meat the Truth in Zutphen

WERKGROEP - Woensdag 1 oktober draait CarbO2nade: Meat the Truth in Luxor in Zutphen. Deze film is Marianne Thieme's spraakma...

Lees verder

Overlast kermisvuurwerk voor Aaltense kinderboerderijdieren

WERKGROEP - Op 16 oktober staat de Partij voor de Dieren op de markt in Aalten. Aan de stand zal gelegenheid zijn deel te nem...

Lees verder