Overlast kermis­vuurwerk voor Aaltense kinder­boer­de­rij­dieren


8 oktober 2008

WERKGROEP - Op 16 oktober staat de Partij voor de Dieren op de markt in Aalten. Aan de stand zal gelegenheid zijn deel te nemen aan een handtekeningactie voor verplaatsing van het Aaltense kermisvuurwerk. U kunt ook e-mailen om uw reactie te geven.

Tijdens de jaarlijkse kermis van Aalten vindt namelijk traditioneel op de donderdag een vuurwerk plaats. Ook dit jaar gebeurde dat weer, echter in tegenstelling tot voorgaande jaren niet op Het Smees, maar bij de kermis zelf, nabij de kinderboerderij Ahof. In 2000 was juist met tevredenheid gekozen voor het weiland bij boer Kaemink op Het Smees als alternatief, vanwege de overlast voor de dieren in en om de Ahof.

Medewerkers van de dierenbescherming en de Partij voor de Dieren hebben vooraf contact gezocht met de gemeente over de verstrekte vergunning. Deze was al vergeven en kon niet meer teruggedraaid worden. Volgens de vergunningaanvrager betrof het slechts consumentenvuurwerk dat veel minder zwaar is dan professioneel vuurwerk. Of dat voor de dieren minder angst en stress op zou leveren was nog maar de vraag. Daarom heeft de dierenbescherming op verzoek van de PvdD iemand gestuurd om dat eens te gaan bekijken.

Volgens de dierenbescherming en vele ooggetuigen was wel degelijk sprake van angstige dieren. De ganzen renden van links naar rechts door het veld en over de edelherten verklaarde een getuige: ‘Ze renden vast tegen het hek’. Ook de geitjes stonden gewoon buiten tegen het hek. Hoe het de dieren binnen verging is onbekend, maar ook deze dieren zullen angstig geweest zijn. We vragen ons af of het vuurwerk niet beter volgend jaar weer terug verplaatst kan worden naar de plek op ‘t Smees of misschien zelfs de kermis èn het vuurwerk geheel te verplaatsen. Ook een kermis op zich, met sirenes en harde muziek zou eigenlijk niet in de buurt van een kinderboerderij met dieren zou moeten plaatsvinden. Het centrum van Aalten is bijvoorbeeld een logische en betere lokatie, ook voor de plaatselijke horeca.

Gerelateerd nieuws

Kritisch over provinciaal klimaatprogramma

FRACTIE - Het nieuwe klimaatprogramma van de provincie Gelderland voor de periode 2008-2011, getiteld "Aanpakken en aanpassen...

Lees verder

Opinie: Geschiedenis en toekomst

uit: MB (Mispelblad, het huismagazine van de provincie Gelderland) rubriek "de visie" door Luuk van der Veer Een paar weke...

Lees verder