Motie tegen wens­bal­lonnen helaas niet aange­nomen


7 april 2021

De motie van de Partij voor de Dieren om het oplaten van wensballen te verbieden in heel Gelderland is helaas niet aangenomen. Tijdens de Provinciale Statendag op woensdag 31 maart diende de Partij voor de Dierenfractie met de steun van de SP en het CDA een motie in tegen wensballonnen.

Het oplaten van wensballonnen is een populaire traditie waar helaas consequenties aan verbonden zijn. Wensballonnen kunnen gevaarlijk zijn voor dieren, rieten daken en de natuur zelf. In 2019 heeft bijvoorbeeld een wensballon in Duitsland een apenverblijf verwoest. In Duitsland is er daarom al een algeheel verbod op wensballonnen. Ook in de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant zijn er restricties op het oplaten van wensballonnen ingevoerd. Terwijl in Noord-Holland het merendeel van de gemeentes al een verbod heeft ingesteld, hebben in Noord-Brabant 30 van de 62 gemeenten wensballonnen verboden.

Ondanks dat de motie werd mede-ingediend door de SP en het CDA en steun ontving van 50Plus, GroenLinks en de PVV, werd de motie niet aangenomen. De steun van één andere partij zoals de ChristenUnie, D66 of PvdA had genoeg kunnen zijn voor een meerderheid. Wat de Partij voor de Dieren verbaasde is dat de ChristenUnie niet voor de motie stemde. In hun landelijke verkiezingsprogramma staat namelijk dat wensballonnen verboden moeten worden door hun risico op het veroorzaken van natuurbranden en het verstikken van dieren.

De motie van de Partij voor de Dieren kunt u hier vinden.

Gerelateerd nieuws

Zwijnenwerende voorzieningen uit verordening verwijderd!

Goed nieuws: de zwijnenwerende voorzieningen worden uit de verordening verwijderd! Ruim een maand geleden schreef de Partij v...

Lees verder

Amendement stiltegebieden vuurwerkvrij niet aangenomen

Het amendement dat de Partij voor de Dieren samen met de SP indiende voor het vuurwerkvrij maken van stiltegebieden heeft het...

Lees verder