Nek breken ganzen onac­cep­tabel


24 september 2014

Tijdens de bespreking van het Faunabeheerplan ganzen in de commissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg op 17 september gaven diverse fracties aan op bepaalde punten niet gelukkig met het ontwerpbesluit ganzenbeheer te zijn.

In het ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten staat op pagina 12 dat De Raad voor Dierenaangelegenheden over cervicale dislocatie (breken van de nek) zou hebben geschreven : “Cervicale dislocatie uitgevoerd door deskundigen lijdt tot een snelle dood” (met een ij…).

Het rapport van de Raad geeft echter een ander beeld :

4. Cervicale dislocatie is niet gemakkelijk uitvoerbaar en leidt alleen wanneer deze technisch goed wordt uitgevoerd tot een snelle dood. Cervicale dislocatie en met name decapitatie zijn bovendien niet prettig om te zien. In een stedelijke omgeving zal daarom voorafgaand transport meestal noodzakelijk zijn bij deze dodingmethoden. Dit levert extra welzijnsaantasting op.”

Onze fractie dient daarom een debatverzoek in, om tijdens de Statenvergadering op 24 september het ganzenbeheer aan de orde te stellen. We dienen bij het debat een motie in waarbij we de provincie verzoeken om de winterrust te respecteren, geen ganzen te doden door de nek om te draaien, inzicht te geven in telstanden en meer te richten op diervriendelijke alternatieven.

Gerelateerd nieuws

Weidegang, stiltegebieden en aandacht voor dieren

Tijdens de bespreking van de Omgevingsvisie op 8 en 9 juli dient onze fractie amendementen in voor weidegang, stiltegebieden ...

Lees verder

Meer biggetjes met krulstaartjes

Tijdens de behandeling van de Omgevingsverordening heeft onze fractie een motie ingediend om het aantal dieren dat lichamelij...

Lees verder