Partij voor de Dieren wil inte­griteit Gede­pu­teerde Staten redden


23 februari 2015

De Partij voor de Dieren wil woensdag een einde maken aan de geheimzinnigheid over het aantal uren dat leden van Gedeputeerde Staten Gelderland aan hun nevenfuncties besteden. Ondanks dat sinds 1994 volgens het Reglement van Orde het tijdsbeslag dat gepaard gaat met nevenfuncties jaarlijks openbaar gemaakt moet worden, weigeren de gedeputeerden keer op keer de informatie vrij te geven. De fractie verzoekt woensdag tijdens de vergadering via een motie het college een indicatie te geven van het aantal uur per maand dat besteed wordt aan hun nevenfuncties.

Sinds 1994 staat in het Reglement van Orde van Gedeputeerde Staten vermeld dat ze jaarlijks bekend moeten maken hoeveel uur ze aan hun nevenfuncties besteden. De leden van het huidige college hebben dit nog steeds niet gedaan. Volgens de toelichting van het reglement is openbaarmaking van deze informatie belangrijk, omdat het in aanzienlijke mate bijdraagt aan het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling door degene die een nevenfunctie vervult.

Het is de laatste kans Gedeputeerde Staten om een overzicht te kunnen vragen voor de verkiezingen op 18 maart. Tenminste één lid van Gedeputeerde Staten heeft al aangegeven graag te willen terugkomen in de volgende periode.

Fractievoorzitter Luuk van der Veer: “Meerdere keren hebben we de nevenfuncties en tijdsbesteding van de gedeputeerden aan de orde gesteld in het kader van transparantie en integriteit, tot dusver zonder resultaat. We betwijfelen of onze motie wordt aangenomen, maar we hebben nog de hoop gevestigd op onze voorzitter, Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, die tevens lid is van de commissie integriteit van de VVD”.

Nieuwsuur

Het televisieprogramma Nieuwsuur besteedde op vrijdag 6 maart aandacht aan de bijbanen van provinciebestuurders. Uit onderzoek door Nieuwsuur blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de provincies. Gelderland spant de kroon betreft de inkomsten uit de nevenfuncties. In 2013 verdienden de bestuurders 125.000 euro bij, naast hun fulltime baan als gedeputeerde. VVD gedeputeerde Markink verdiende in 2013 zelfs 100.00 euro bij, waarvan het grootste deel door zijn bijbaan bij het grootste veevoer bedrijf van Nederland.

Onze fractie stelt al jaren de nevenfuncties van de gedeputeerden aan de orde. In Nieuwsuur reageerde ook onze fractievoorzitter Luuk van der Veer.



Bekijk hier de uitzending na (de bijdrage van de Partij voor de Dieren is vanaf minuut 5:30).

Gerelateerd nieuws

Oplossing verbinding Arnhem - Apeldoorn dubieus

Na een jarenlange zoektocht heeft provincie Gelderland dé oplossing gevonden voor een directe verbinding tussen Arnhem en Ape...

Lees verder

Koe verdwijnt uit weiland

Opnieuw zijn er wéér minder koeien in de wei in vergelijking met voorgaand jaar. Voor het tweede jaar op rij zijn er 30.000 d...

Lees verder