Partij voor de Dieren hekelt subsidie voor para­vlieg­tuigen Teuge


Extra geld naar de lucht­vaart? Wij stellen vragen!

9 september 2022

De Provincie Gelderland staat op het punt om subsidie te verlenen om te zorgen dat parachutevluchten toch onbeperkt kunnen plaatsvinden in de weekenden. Met 60.000 euro wil de provincie het paracentrum op vliegveld Teuge helpen iets stiller te vliegen, terwijl de provincie omwonenden eerder momenten ‘zonder overlast’ beloofde. De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren stelt kritische vragen om de subsidieverlening tegen te houden.

Voor de zomer is in het Luchthavenbesluit Teuge door de provincie vastgesteld dat op vier dagdelen per maand geen parachutevluchten mogen plaatsvinden vanaf 2023. Nu gaat de provincie het paracentrum financieel ondersteunen om onder de beperking uit te komen door de vliegtuigen iets stiller te maken. De gemeente Apeldoorn weigert hieraan mee te doen. “Het is heel cynisch om eerst rustmomenten te beloven aan omwonenden en daarna geld te geven aan het paracentrum om in de weekenden onbeperkt te kunnen blijven parachutespringen”, aldus Partij voor de Dieren Statenlid Lester van der Pluijm.

Parachutespringen vanaf grote hoogte is bij andere regiovliegvelden in het westen en het midden van Nederland niet toegestaan. De provincie stelt dat het stiller maken van paravliegtuigen de overlast kan halveren.[1]

Van der Pluijm: “Stillere vluchten betekent dat er meer gevlogen mag worden. De totale overlast kan verergeren. Overlast gaat niet enkel om het geluid, maar ook om de manier van vliegen. Parachutespringen is een ontzettend milieuvervuilende sport. Een provincie moet daar geen geld aan verspillen.”

Vertrouwen
Tijdens de behandeling van het Luchthavenbesluit diende de Partij voor de Dieren eerder dit jaar een voorstel in om te zorgen dat het niet mogelijk is om de beperking voor het parachutespringen in het weekend te omzeilen met vliegtuigen van geluidscategorie 5 of hoger. “We waren al bang dat dit een dode letter zou worden. De luchthaven kan de beperking in de weekenden makkelijk omzeilen door een vliegtuig om te zetten naar geluidscategorie 5. Nu betaalt de provincie zelfs voor 60.000 euro mee. We hebben eerder al gewaarschuwd dat dit het vertrouwen in de politiek schaadt”, aldus Van der Pluijm.

Stikstof
De Partij voor de Dieren is al langer kritisch op de luchtvaart. Van der Pluijm: “Het is waanzin om geld bestemd voor het verbeteren van de mobiliteit te verspillen aan een milieuvervuilende sport. Met de huidige stikstofcrisis is dit niet uit te leggen. Ook de luchtvaart mag niet langer buiten schot blijven als één van de grootste vervuilers.”

[1] https://www.gld.nl/nieuws/7360...

Gerelateerd nieuws

Uitbreiding toerisme gevaarlijk voor vennengebied

Naar aanleiding van de uitzending van Vroege Vogels hebben wij vragen gesteld over de drukte door massatoerisme die natuurgeb...

Lees verder

Een 'innovatiemakelaar' voor kalverhouderijen?

De provincie wil €200.000 (!) aan een innovatiemakelaar geven die kalverhouderijen van advies zal voorzien. Wat ons betreft t...

Lees verder